31.12.14

Αλύγιστος – Unbroken

Υπόθεση: Η πάντα ευαίσθητη Αντζελίνα Τζολί βρίσκεται και πάλι πίσω από το φακό, μετά την ταινία «In the Land of Blood and Honey». Τώρα μας μαγεύει με τις σκηνοθετικές επιλογές της, χάρη στον 97χρονο βετεράνο πολέμου κι Ολυμπιονίκη Λούι Ζαμπερίνι, τη ζωή του οποίου αφηγήθηκε η Λόρα Χίλενμπραντ στο μπεστ σέλερ «Unbroken: A World War II Story of Survival, Resilience and Redemption». Η ταινία, που φέρει τη σεναριακή υπογραφή των αδερφών Κοέν, είναι ένα δράμα που εξιστορεί την περιπέτεια του αθλητή στίβου που, συμμετέχοντας στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, εντυπωσίασε τόσο πολύ τον Χίτλερ, που ζήτησε να τον γνωρίσει. Κι όχι μόνο. Ο ίδιος άνθρωπος κατόρθωσε να επιβιώσει από αεροπορικό δυστύχημα, επιπλέοντας σε μια σχεδία επί 47 μέρες, πριν τον ανακαλύψουν οι Ιάπωνες και τον στείλουν σε στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου, με την επιστροφή του τελικά στην πατρίδα να προκαλεί ρίγη συγκίνησης κι ηρωική υποδοχή, ανάλογη με εκείνη που σίγουρα επιφυλάσσουν στην ταινία οι θεατές.
Κριτική: Η Αντζελίνα Τζολί έχει δημιουργήσει μια ευχάριστη έκπληξη πάνω σε μια πραγματική ιστορία, που εξιστορεί την περιπέτεια ενός αμερικανού αθλητή στίβου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος κατόρθωσε να επιβιώσει μετά από πτώση πολεμικού αεροπλάνου, επιπλέοντας σε μια σχεδία επί 47 μέρες, πριν τον ανακαλύψουν οι Ιάπωνες και τον στείλουν σε στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου, όπου σώθηκε ως εκ θαύματος για να πεθάνει σε βαθιά γεράματα φέτος τον Ιούλιο (3/7/14).
Ο Τζακ Ο’ Κόνελ που τον θαυμάσαμε πολύ πρόσφατα στις ταινίες «Γροθιές στους τοίχους» και «71», υποδύεται τον Λουί Ζαμπερίνι με εξαιρετικό τρόπο, που εκφράζει όλη την εσωτερική δύναμη ενός ανθρώπου που ήθελε να ζήσει, παρά τις όποιες κακοτυχίες του. Δίπλα του και οι άλλοι συντελεστές, αποτυπώνουν τη φρίκη του πολέμου, μέσα από ρόλους δράσης, αλλά και ρόλους με ψυχολογικές προεκτάσεις που έχουν σκηνοθετηθεί με εξαιρετική μαεστρία, όπως του γιαπωνέζου ροκ σταρ Μιγιαβί, ο οποίος υποδύεται το σαδιστή ιάπωνα δεκανέα, που βασανίζει «σε προσωπικό επίπεδο» τον αιχμάλωτο Ζαμπερίνι. Οι σκηνές μεταξύ των δυο είναι πραγματικά καθηλωτικές.
Εξίσου συναρπαστικές είναι και οι αεροπορικές σκηνές, ενώ η μοναξιά και η απόγνωση των ναυαγών στις σωστικές λέμβους, πρέπει να ομολογήσω ότι είχαν κάτι από την ταινία «Η ζωή του Πι».
Συνολικά, παρά τη σκληρότητά της η ταινία παρακολουθείται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Σκηνοθεσία:  Αντζελίνα Τζολί
Με τους: Τζακ Ο' Κόνελ, Γκάρετ Χέντλαντ, Ντόνολ Γκλίσον, Μιγιαβί, Φιν Γουίτροκ
Προβάλλεται από 1/1/2015