11/12/14

Ο κήπος του Γιάλομ: Η φιλοσοφία μιας ζωής - Yalom's Cure

Υπόθεση: Πολυδιαβασμένος συγγραφέας και δημοφιλής ακαδημαϊκός, ο Ίρβιν Γιάλομ είναι ένας απο τους σημαντικότερους εν ζωή ψυχοθεραπευτές.  Η ταινία «Ο κήπος του ΓΙΑΛΟΜ» είναι κάτι περισσότερο από μια κλασική βιογραφία. Είναι ένα ταξίδι, μια υπαρξιακή διαδρομή στα επίπεδα του ανθρώπινου νου, με συνταξιδιώτη μας τον Δρα Γιάλομ, τις θεμελιώδεις ιδέες και τη σοφία του. Τα βιβλία του Ίρβιν Γιάλομ έχουν εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο και οι κριτικοί τον περιγράφουν ως συγγραφέα που «εμπνέει», «εκπλήσσει», «προκαλεί τον νου» και «αλλάζει τη ζωή».
Κριτική: Η σκηνοθέτρια έχει καταφέρει να συμπυκνώσει σε δύο ώρες όλο σχεδόν το έργο του Γιάλομ αφήνοντάς τον να μιλάει μπροστά στο φακό και παρεμβάλλοντας αφηγήσεις των μελών της οικογενείας του και εικόνες από ερασιτεχνικά αναμνηστικά φιλμ που απεικονίζουν οικογενειακές τους στιγμές.
Η ταινία είναι ενδιαφέρουσα και ιδίως για τους θεατές που δεν έχει τύχει να διαβάσουν κάποιο από τα βιβλία του (προσωπικά έχω διαβάσει μόνο το «Όταν έκλαψε ο Νίτσε») και θα ήθελαν να γνωρίσουν το διάσημο αυτό ψυχοθεραπευτή και συγγραφέα.
Ο ρυθμός αφήγησης είναι καλός, δεν κάνει κοιλιά για να βαρεθεί ο θεατής και ο Γιάλομ «γράφει καλά στο φακό», όπως λέμε, που σημαίνει δείχνει συμπαθής, προσιτός, ειλικρινής και δεκτικός προσωπικών εξομολογήσεων.
Το τέλος της ταινίας είναι αντίστοιχο των βιβλίων του: «Αξίζει να προσπαθείς να γνωρίζεις τον εαυτό σου και να προσπαθείς να ξεπεράσεις τα παλιά πρότυπα»
Σκηνοθεσία: Σαμπίν Γκίσιγκερ
Με τους: Ίρβιν και Μέριλιν Γιάλομ
Προβάλλεται από 11/12/14