15/1/15

Αρπαγή 3 - Taken 3

Υπόθεση: O Λίαμ Νίσον επιστρέφει στον ρόλο του πρώην μυστικού πράκτορα, Μπράιν Μιλς, η προσπάθεια του οποίου για επανένωση με την πρώην σύζυγό του διεκόπη βίαια, μετά τη στυγερή δολοφονία της. Γεμάτος οργή, και κατηγορούμενος για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει, προσπαθεί αυτή τη φορά να αποφύγει την ανελέητη καταδίωξη της CIA, του FBI και της αστυνομίας. Για τελευταία φορά, ο Μιλς πρέπει να χρησιμοποιήσει τις μοναδικές του ικανότητες με σκοπό να εντοπίσει τους αληθινούς δολοφόνους, να αποδώσει τη δικαιοσύνη με τον δικό του, ξεχωριστό, τρόπο και να προστατεύσει τον μοναδικό άνθρωπο που έχει σημασία πια γι’ αυτόν - την κόρη του.
Κριτική: Ο Μπράιαν Μιλς, ο πρώην σκληροτράχηλος κυβερνητικός πράκτορας, τον οποίο υποδύεται εξαιρετικά ο Λιαμ Νίσον (ποιος το περίμενε, ότι όσο μεγαλώνει τόσο πιο δύσκολες περιπέτειες θα αντιμετωπίζει…), έχει αρχίσει πλέον να μας θυμίζει τις περιπέτειες του βρετανού πράκτορα Τζέιμς Μποντ. Με μια διαφορά:
τούτος εδώ δεν είναι εργένης εν ενεργεία, αλλά οικογενειάρχης, χωρισμένος, και όλα άρχισαν να του τυχαίνουν όταν αποφάσισε να αποσυρθεί.
Την πρώτη φορά του απήγαγαν την κόρη στο Παρίσι όπου είχε πάει με φίλη της για διακοπές, τη δεύτερη φορά του απήγαγαν και τη γυναίκα και τώρα, του σκότωσαν τη γυναίκα και κατάφεραν να τον ενοχοποιήσουν. Κάτι σαν το Φυγάδα του Άντριου Ντέιβις με τον Χάρισον Φορντ, δηλαδή (μέχρι και σκηνή που πέφτει στους υπόνομους υπάρχει, που αμέσως μου τον θύμισε). Έτσι αρχίζει να τρέχει διωκόμενος και προσπαθώντας να αποδείξει την αθωότητά του, τόσο στους διώκτες του, αστυνομία και FBI, όσο και στην κόρη του που αμφιβάλλει για λίγο, αλλά τελικά τον βοηθά.
Η συνταγή είναι γνωστή με μικρές παραλλαγές. Ο Μιλς καταδιωκόμενος σε απόγνωση, αλλά και με τη σιγουριά ότι όλοι οι πρώην συνάδελφοί του τον βοηθούν (όπως στα προηγούμενα), διώκτης του ένας έξυπνος μαύρος αστυνομικός (εξαιρετικός ο Φόρεστ Γουίτακερ) που τον καταλαβαίνει αλλά στη μέση είναι και το FBI, μυστηριώδης νέος σύντροφος της πρώην γυναίκας του Μιλς, κακοί Ρώσοι, καταδιώξεις αυτοκινήτων, πυροβολισμοί και εκρήξεις και όλα μοιρασμένα σε τέλειες δόσεις, ώστε το ενδιαφέρον να παραμένει αμείωτο.
Θεωρώ ότι η τρίτη «Αρπαγή» και δεύτερη του Ολιβιέ Μεγκατόν, παρά τις όποιες θεαματικές υπερβολές της, είναι καταιγιστική και πολύ καλύτερη από τις δυο προηγούμενες, με τον Λιαμ Νίσον να εξελίσσεται σε ειδική περίπτωση σκληρού, ανελέητου πράκτορα και συναισθηματικού, τρυφερού οικογενειάρχη.
Σκηνοθεσία: Ολιβιέ Μεγκατόν
Με τους: Λίαμ Νίσον, Φόρεστ Γουίτακερ, Σαμ Σπρούελ, Ντάγκρει Σκοτ, Ντίλαν Μπρούνο
Προβάλλεται από 15/1/2015