21/1/15

Birdman ή Η απρόσμενη αρετή της αφέλειας Birdman,The unexpected virtue of ignorance

Κριτική: «Τι θέλει άραγε ο κόσμος;» αναρωτιέται σε κάποια στιγμή ο Ρίγκαν Τόμσον ο ήρωας της ταινίας, ο οποίος είχε υπάρξει διάσημος υποδυόμενος έναν υπερήρωα κόμικ. «Τι προτιμάει άραγε ο κόσμος; Ψευδοφιλοσοφικές μπούρδες γύρω από την ύπαρξη και την αναγνώριση της ατομικότητας και της μοναδικότητας; ή δράση και περιπέτεια με μπόλικα εφέ;» και στο σημείο εκείνο η οθόνη γεμίζει τέρατα, ιπτάμενους ήρωες και εξωπραγματική δράση για να ξυπνήσουν τα αίματα. 
Πράγματι, μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου έχει ταλαιπωρήσει τον θεατή του με τους προβληματισμούς του ήρωά του που θέλει να αναγνωριστεί και ως ηθοποιός στο Μπρόντγουεϊ, κάτι που δεν είναι το ίδιο. Όπως του λέει και η κριτικός του θεάτρου Ταμπίθα που θέλει να θάψει το έργο από τις πρόβες κιόλας: «Δεν είσαι ηθοποιός θεάτρου ρε φίλε, πώς να το κάνουμε; Είσαι μια διασημότητα, ένα σελέμπριτι» και ο ήρωας βασανίζεται ακόμα περισσότερο. Πρέπει δε να αναφέρω ότι ο Μάικλ Κίτον  είναι υπέροχος α’ αυτό το ρόλο. Έχει ένα υπέροχα άγριο βλέμμα που συγκεντρώνει όλα τα επαγγελματικά του, αλλά και τα οικογενειακά του προβλήματα. Ναι, σ’ αυτή την ταινία, ο Μάικλ Κίτον που έχει υποδυθεί τον Μπάτμαν, κρίνεται ως ο καταλληλότερος για το ρόλο του ξοφλημένου πλέον ηθοποιού κόμικ που προσπαθεί να ξεφύγει απ΄ τον παλιό εαυτό του. Είναι εξαιρετικός.
Από εκεί και πέρα, η ταινία του Ινιαρίτου, που προσπαθεί να διεισδύσει στη σχέση της ζωής με την τέχνη, κάπου χάνεται μέσα στους επιμέρους ρόλους των υπόλοιπων που περιστοιχίζουν τον Ρίγκαν. Όλοι αυτοί, τονίζουν περισσότερο την ανυπαρξία του Ρίγκαν Τόμσον, ισοπεδώνουν ένα ρόλο καριέρας για τον Μάικλ Κίτον. Είναι δύσκολο να είσαι ηθοποιός και ακόμα πιο δύσκολο ηθοποιός θεάτρου, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επανάληψης μιας λανθασμένης ατάκας, ή ενός λανθασμένου χειρισμού. Γι΄ αυτό ίσως και η Fedora (1978) του Μπίλι Γουάιλντερ είχε προτιμήσει να «πεθάνει» τον εαυτό της και να ζήσει απομονωμένη, από τον να τον βλέπει να καταρρέει σταδιακά, να αργοπεθαίνει στα κινηματογραφικά πλατό, αναλαμβάνοντας ρόλους, ίσως ανάλογους με την ηλικία της.
Το Birdman, σε πρώτο επίπεδο είναι ο χαρακτήρας του ηθοποιού, σε δεύτερο είναι ο αγώνας για την υστεροφημία του και σε τρίτο, το παρασκήνιο όσων βλέπει ο θεατής, που δε νοιάζεται τι τρέχει πίσω από την κάμερα ή τις κουίντες. 
Α, υπάρχει και άλλο ένα θέμα: οι κριτικοί (όπως η Ταμπίθα της Λίντσεϊ Ντάνκαν στην ταινία), που καταδικάζουν ένα έργο πριν το δουν, ή μπορεί να το βγάζουν και αριστούργημα ακόμα και χωρίς να το έχουν δει. Γι’ αυτούς, ο Ινιαρίτου επιφυλάσσει την ατάκα ότι «είναι αποτυχημένοι καλλιτέχνες».
Υπόθεση: Ο Ρίγκαν, τον οποίον υποδύεται ο Μάικλ Κίτον («Batman»), είναι ένας ηθοποιός που ελπίζει πως με την τελευταία του φιλόδοξη παραγωγή στο Μπρόντουεϊ θα καταφέρει, μεταξύ άλλων, να αναβιώσει την σχεδόν τελειωμένη του καριέρα. Κι ενώ αυτή η βαθιά παράτολμη κίνηση φαντάζει τόσο επίφοβη και οριακά ανόητη, ο άλλοτε σπουδαίος και τρανός κινηματογραφικός υπερήρωας τρέφει υψηλές προσδοκίες. Πιστεύει ακράδαντα ότι αυτό το τελευταίο καλλιτεχνικό του εγχείρημα θα αναδείξει το καλλιτεχνικό του ανάστημα και θα τον καθιερώσει στο πολιτιστικό προσκήνιο, απαλλάσσοντάς τον από τη ρετσινιά του ξοφλημένου Χόλιγουντιανού διάττοντα αστέρα! Με την ημερομηνία της πολυπόθητης πρεμιέρας του έργου του να πλησιάζει απειλητικά, ο πρωταγωνιστής της παράστασης του Ρίγκαν τραυματίζεται σοβαρά και χρήζει άμεσης αντικατάστασης. Κατόπιν παρότρυνσης της πρωταγωνίστριάς του, Λέσλι (Ναόμι Ουότς), και υπό τις πιέσεις του παραγωγού και κολλητού του φίλου, Τζακ (Ζακ Γαλιφιανάκης), ο Ρίγκαν, διστακτικά, αποφασίζει να προσλάβει τον Μάικ Σίνερ (Έντουαρντ Νόρτον) – έναν εντελώς ανεξέλεγκτο τύπο που υπόσχεται την έκρηξη στα εισιτήρια της παράστασης αλλά και την προσθήκη αποθεωτικών κριτικών. Καθώς λοιπόν ο Ρίγκαν προετοιμάζεται για την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα, έχει παράλληλα να αντιμετωπίσει την κοπέλα του και συμπρωταγωνίστρια, Λόρα (Άντρια Ράιζμποροου), την προσφάτως απεξαρτημένη από τα ναρκωτικά κόρη και προσωπική του βοηθό, Σαμ (Έμα Στόουν), καθώς επίσης και την πρώην γυναίκα του, Σίλβια (Έιμι Ράιαν), η οποία εμφανίζεται συχνά πυκνά με την πρόθεση να τα ξαναβρεί με τον πανικόβλητο πρώην σύζυγό της.
Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Γκονζάλεθ Ινiαρίτου
Με τους: Μάιkλ Κίτον, Έμα Στόουν, Έντουαρντ Νόρτον, Ναόμι Γουότς, Ζακ Γαλιφιανάκις, Άντρεα Ράισμποροoy, Έιμι Ράιαν
Προβάλλεται από 22/1/2015