7/1/15

Το παιχνίδι της μίμησης - The imitation game

Υπόθεση: Το χειμώνα του 1952, οι Βρετανικές αρχές εισέβαλαν στο σπίτι του μαθηματικού κι αναλυτή Άλαν Τιούρινγκ, και τον συνέλαβαν για «απρεπή συμπεριφορά», μια κατηγορία που αργότερα θα οδηγούσε στην καταδίκη του με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας- ωστόσο κανείς δε γνώριζε ότι επρόκειτο για ένα πρωτοπόρο και ιδιοφυή επιστήμονα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου είχε καθοδηγήσει με επιτυχία μια ομάδα επιστημόνων, κι «έσπασε» τον κώδικα της περίφημης Γερμανικής μηχανής Enigma. Ένα στοιχειωτικό πορτραίτο ενός σπουδαίου και παράλληλα περίπλοκου ανθρώπου, στον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι οφείλουν τη ζωή τους.
Κριτική: Βασισμένη στο βιβλίο του Άντριου Χότζες «Άλαν Τιούρινγκ, Το Aίνιγμα» (Εκδόσεις Τραυλός), η ταινία του Μόρτεμ Τίλντουμ, μας μεταφέρει στο Λονδίνο, την εποχή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά την οποία ο Άλαν Τιούρινγκ ζει στην αφάνεια, αλλά συλλαμβάνεται διότι έχει διαπράξει το έγκλημα, σύμφωνα με τη νομοθεσία της εποχής, να είναι ομοφυλόφιλος. 
Κατά την ανάκριση, ο Τιούρινγκ θα αφηγηθεί -και ο θεατής θα παρακολουθήσει σε flashback- πως στρατολογήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της Μ. Βρετανίας, για να αποκωδικοποιήσει τη συσκευή Enigma που είχαν κατασκευάσει οι Γερμανοί για να ανταλλάσουν μηνύματα κατά τη διάρκεια του πολέμου χωρίς κανείς να μπορεί να τα διαβάσει.
Με καταιγιστικό ρυθμό και ταυτόχρονη εμβάθυνση στους χαρακτήρες ο σκηνοθέτης κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, τόσο μέσα από τα αλλεπάλληλα flashbacks, όσο και μέσα από τις καταπληκτικές ερμηνείες κυρίως του Μπένεντικτ Κάμπερμπατς στο ρόλο του Τιούρινγκ, όσο και της Κίρα Νάιτλι, στο ρόλο της φίλης του και συνεργάτιδάς του Τζόαν Κλαρκ. Ο Κάμπερμπατς αν και τυποποιημένη βρετανική φυσιογνωμία (τον είχαμε δει στο «Άλογο του πολέμου» του Σπίλμεργκ και αργότερα στον «Άνθρωπο που πούλησε τον κόσμο»), για άλλη μια φορά κερδίζει το θεατή, διότι διαθέτει το αλαζονικό ύφος μιας ιδιοφυίας όπως ο Τιούρινγκ, ενώ και η Νάιτλι εμφανίζεται όλο και ωριμότερη.
Το περιβάλλον και τα κοστούμια της εποχής εξυπηρετούν με πιστότητα την ταινία, η οποία παρακολουθείται με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Άλλωστε, είναι και μια πραγματική ιστορία. Ο Άλαν Μάθισον Τιούρινγκ (1912 - 1954) ήταν Bρετανός μαθηματικός, καθηγητής της λογικής και κρυπτογράφος. Θεωρείται «πατέρας της επιστήμης υπολογιστών», χάρη στη συνεισφορά του στο γνωστικό πεδίο της θεωρίας υπολογισμού, αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης, χάρη στη λεγόμενη δοκιμή Τιούρινγκ την οποία πρότεινε το 1950, ώστε να διαπιστώνεται πειραματικά αν μία μηχανή έχει αυθεντικές γνωστικές ικανότητες και μπορεί να σκεφτεί.
Σκηνοθεσία:  Μόρτεν Τίλντουμ
Με τους: με τους Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κίρα Νάιτλι, Μάθιου Γκουντ, Τσαρλς Ντανς, Μαρκ Στρονγκ, Τάπενς Μίντλετον
Προβάλλεται από 8/1/2015