3.1.15

Περιπέτεια στο Αιγαίο - Lomasankarit

Υπόθεση: Στην πανέμορφη Κω και τις ελληνικές γαλαζοπράσινες θάλασσες, η Ανδριάνα θα γνωρίσει τoν Τόνι, που έχει έρθει για διακοπές με την οικογένεια του από την Φινλανδία. Μεταξύ τους θα αναπτυχθεί ένας νεανικός έρωτας και μια τρυφερή σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης. Με φόντο το Αιγαίο, τα δυο παιδιά μαζί με τα αδέλφια του Τόνι, Αλέξι και Βέτι, θα μπλεχτούν άθελα τους σε μια επικίνδυνη περιπέτεια: η γοητευτική Ανδριάνα έχει πέσει θύμα απαγωγής από μια αδίστακτη σπείρα αρχαιοκάπηλων, που έχει βάλει στο μάτι το χαμένο θησαυρό ενός παλιού θρύλου του νησιού. Τα τρία αγόρια κινούν γη και ουρανό για να σώσουν την Ανδριάνα και να βρουν το θησαυρό. Μέσα από αυτή την περιπέτεια στην Ελλάδα, οι σχέσεις των τριών αγοριών θα δυναμώσουν και το ειδύλλιο της Ανδριάνας και του Τόνι θα αφήσει μια υπόσχεση για το μέλλον.
Κριτική: Οι «ήρωες των διακοπών», όπως είναι ο Φινλανδικός τίτλος, θα μπορούσαν στα χέρια της Ντίσνεϊ να βγουν μια εξαιρετική ταινία, αφού διαθέτει τη φωτογένεια του Αιγαίου πελάγους και της Κω, συν μια σειρά ηθοποιών που θα μπορούσαν να τύχουν καλύτερης καθοδήγησης, αλλά…
Τα παιδιά, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιου είδους παιδικές περιπέτειες είναι έξυπνα και θαρραλέα και οι μεγάλοι παρουσιάζονται από αφελείς έως ηλίθιοι, ιδιαιτέρως οι «κακοί». Στην προκειμένη περίπτωση όμως, έχουμε το επιπλέον μειονέκτημα ότι οι ερμηνείες είναι καθαρά διεκπεραιωτικές. Από τον μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο, όλοι «τα λένε» και βιάζονται να γίνει διάλλειμα γυρισμάτων να πάνε για καμία βουτιά.
Να μην αναφερθώ δε, στην κακή πλευρά των Ελλήνων που αναδεικνύεται μέσα από το φιλμ, διότι μπορεί να μου αντιτείνουν «Τι φαντάζεσαι; Ότι δεν υπάρχει διαφθορά στην Ελλάδα;». 
Συνολικά, η καλοκαιρινή αυτή «περιπέτεια» ενδείκνυται για παιδικές κατασκηνώσεις της Φινλανδίας, μήπως και παρασύρει κάποιους να έλθουν με το συνάλλαγμά τους στη χώρα μας. Διαθέτει Ελληνική φωτογένεια, αλλά κακό σενάριο, τυπική μέτρια σκηνοθεσία και μέτριες ερμηνείες.
Σκηνοθεσία: Τάβι Βάρτια
Με τους: Ιφιγένεια Τζόλα, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Ορφέα Αυγουστίδη, Ναταλία Δραγούμη, Γιάννη Στάνκογλου, Έφη Παπαθεοδώρου, Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Γιάννη Ζουγανέλη
Προβάλλεται από 8/1/15