30/1/15

Ο κύριος Μόρντεκαϊ – Mortdecai

Υπόθεση: O ανέμελος αλλά δαιμόνιος Τσαρλς Μορτντεκάι είναι ένας έμπορος τέχνης που συνήθως εμπλέκεται σε μικροαπατεωνιές. Θα χρειαστεί να διασχίσει όλη την υδρόγειο, οπλισμένος μόνο με την καλή του εμφάνιση και την ιδιαίτερη γοητεία του, ενώ καταδιώκεται από Ρώσους, Βρετανούς κατάσκοπους, έναν διεθνή τρομοκράτη αλλά και την γυναίκα του. Αποστολή του να ανακτήσει ένα κλεμμένο πίνακα που φημολογείται ότι περιέχει μυστικά για το χαμένο χρυσό των Ναζί.
Κριτική: Το έχουμε πάρει απόφαση πλέον πως ο Τζόνι Ντεπ έχει καθιερωθεί ως μια κωμική περσόνα μέσα από ευφυείς μεταμφιέσεις. Στην προκειμένη σάτιρα, είναι ιδανικός στο ρόλο του Κυρίου Μόρντεκαϊ, ενός ατομιστή, κυνικού και φλεγματικού βρετανού απατεώνα της υψηλής κοινωνίας, ικανού μόνον στην προστασία της προσωπικότητάς του, ο οποίος κατορθώνει να επιβιώνει χάρη στη φιλότιμη παρουσία και βοήθεια του πιστού του υπηρέτη Τζοκ Στραπ, που τον υποδύεται εξίσου εξαιρετικά ο «σκληρός» Πολ Μπέτανι.
Δίπλα, σ’ αυτό το κωμικό δίδυμο, η Γκουίνεθ Πάλτροου με τη ψυχρή αριστοκρατική ομορφιά της, υποδύεται την κυρία Μόρντεκαϊ, το απόλυτο φετίχ για τον άλλο σοβαροφανή κωμικό της παρέας, τον Γιούαν Μακ Γκρέγκορ που υποδύεται ένα βρετανό μυστικό πράκτορα της ΜΙ5, έτοιμο να κάνει τα πάντα γι’ αυτήν και κατ’ επέκταση το σύζυγό της, τον οποίο στο βάθος ουδόλως συμπαθεί, αλλά ποιείται την ανάγκη φιλοτιμίαν.
Έξυπνη σάτιρα, βιτριολικό βρετανικό χιούμορ και πραγματικά κωμικές καταστάσεις κάνουν εύπεπτη αυτή την αποκλειστικά «εγγλέζικη» ταινία. Όχι από τις καλύτερες του Τζόνι Ντεπ, αλλά πλημμυρισμένη από τη φινέτσα του. Είναι όντως απολαυστικός και θα ενθουσιάσει τους φίλους του, όπως εμένα.
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Κεπ
Με τους: Τζόνι Ντεπ, Ολίβια Μουν, Γκουίνεθ Πάλτροου, Γιούαν Μακγκρέγκορ, Τζεφ Γκόλντμπλαμ, Πολ Μπέτανι
Προβάλλεται από 29/1/2015