30/1/15

Η θεωρία των πάντων – The theory of everything

Υπόθεση: Ακολουθούμε τα βήματα του Στίβεν Χόκινγκ από το 1963, τότε που σπουδάζει στο Κέιμπριτζ, όπου γνωρίζει και ερωτεύεται τη συμφοιτήτρια και μετέπειτα σύζυγό του Τζέιν Γουάιντ, μέχρι τη συνεχιζόμενη, από τα 21 του χρόνια έως και σήμερα μάχη του, μετά τη διάγνωσή του με τη Νόσο του Κινητικού Νευρώνα, που τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι, επιτρέποντάς του την επικοινωνία μόνο μέσω συσκευής ομιλίας. Παράλληλα, παρακολουθούμε τις καινοτόμες και αιχμηρές απόψεις του, για τη Φυσική και κυρίως την πρωτοποριακή έρευνά του, που προκάλεσε το θαυμασμό των καθηγητών του και τελικά οδήγησε στην ρηξικέλευθη θεωρία του για το σύμπαν. Ταυτόχρονα, βλέπουμε και τη γεμάτη αγάπη, περίπλοκη σχέση του με τη γυναίκα που τον στήριξε σε όλα τα πρώτα δύσκολα χρόνια προκειμένου εκείνος να συνεχίσει να ψάχνει την μια και μοναδική αιτιολογική εξίσωση για το Σύμπαν και το Χρόνο.
Κριτική: Αυτό που πρέπει να αναφερθεί πρώτο, είναι ότι ο Έντι Ρέντμεϊν στο ρόλο του διάσημου επιστήμονα Στίβεν Χόκινγκ δίνει ένα ρεσιτάλ ερμηνείας,
το οποίο τον εντάσσει στα φαβορί των Όσκαρ. Ισάξια είναι και η ερμηνεία της Φελίσιτι Τζόουνς στο ρόλο της συζύγου του Χόκινς. Όσο για την ταινία συνολικά, είναι άριστη.
H ταινία του Τζέιμς Μαρς, περιστρέφεται κυρίως γύρω από τη σχέση του Χόκινγκ με την πρώτη σύζυγό του, την οποία είχε γνωρίσει στο κολλέγιο. Ο κόπος δε, που η γυναίκα αυτή κατέβαλλε για να σταθεί δίπλα του από την στιγμή που η ασθένεια άρχισε να τον γονατίζει ήταν αξιοθαύμαστος και ερμηνεύεται με λιτότητα και ευαισθησία. Το κυριότερο θέμα όμως στην ταινία είναι ο ύμνος προς την ομορφιά και το μεγαλείο της ζωής, είναι η υπομονή και επιμονή και η «μη παράδοση των όπλων».
Παρά το γεγονός της πειστικότητας με την οποία ερμηνεύει την εξέλιξη της ασθενείας του Χόκινγκ, ο Ρέντμεϊν (η οποία ίσως προκαλέσει δυσφορία σε μερίδα θεατών), η ταινία παρακολουθείται εύκολα, πράγμα που οφείλεται στις εξαιρετικές ερμηνείες, στη μουσική που συνοδεύει τις σκηνές και στις λεπτομέρειες, τόσο των ερμηνειών όλως των υπόλοιπων συντελεστών, όσο και του περιβάλλοντος της εποχής.
Συνολικά εξαιρετική και ανθρώπινη ταινία.
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Μαρς
Με τους: Έντι Ρέντμεϊν, Φελίσιτι Τζόουνς, Έμιλι Γουάτσον, Τσάρλι Κοξ, Ντέιβιντ Θιούλις
Προβάλλεται από 29/1/2015