4/2/15

Το μυστικό της ευτυχίας - Hector and the search for happiness

Υπόθεση: Ο Hector είναι ένας εκκεντρικός, αν και ακαταμάχητος, ψυχίατρος που ζει στο Λονδίνο. Ο ίδιος, όπως άλλωστε και οι ανικανοποίητοι ασθενείς του, περνάει υπαρξιακή κρίση. Τίποτα δεν είναι αρκετά καλό. Μία μέρα, οπλισμένος με πολύ κουράγιο και παιδική περιέργεια, θα αποδράσει από την ήρεμη και προστατευμένη ζωή του για μια παγκόσμια αναζήτηση της ευτυχίας. Κάπως έτσι ξεκινά ένα πολύχρωμο, εξωτικό, επικίνδυνο και ανεξέλεγκτο ταξίδι.
Κριτική: Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Φρανσουά Λελόρντ «Το ταξίδι του Έκτορα ή η αναζήτηση της ευτυχίας», η ταινία με δυο λόγια είναι ένας οπτικοποιημένος Πάολο Κοέλιο και μάλιστα με αριθμημένα κεφάλαια, ώστε να μην μπερδεύεται ο (προς παρηγοριά) θεατής, ο οποίος παρακολουθεί το ταξίδι ενός πάμπλουτου ψυχιάτρου από την Αγγλία, στην Ασία, την Αφρική και την Καλιφόρνια προς αναζήτηση της ευτυχίας.
Είδατε; Τα λεφτά τελικά, δεν φέρνουν την ευτυχία. Σου δίνουν όμως τη δυνατότητα, να μπορείς γυρίζεις τον κόσμο και να ξεσαλώνεις στη Σαγκάη, στα υψίπεδα της Κίνας, στις λεκάνες της Αφρικής και στο μοντέρνο Λος Άντζελες μέχρι να τη βρεις. Απλό.
Μπορεί να πέσεις στα χέρια, άλλων πάμπλουτων (σαν κι εσένα) χωρίς να ξέρεις πώς έχουν κάνει τα λεφτά τους, μπορεί να πέσεις στα χέρια ατάκτων στρατιωτών της Αφρικής, μπορείς επίσης να επιστρέψεις ακόμα και στην πρώην σου (αν έχεις) και να το γλεντήσεις με πιστωτικές κάρτες, με μετρητά ή οτιδήποτε άλλο, αρκεί να το κάνεις για ερευνητικούς σκοπούς. Αναζητάς την ευτυχία, η οποία τελικά υπάρχει στην οικογένειά σου, αλλά εσύ απορροφημένος με τους ασθενείς σου δεν το είχες καταλάβει…
Θα γράψω κι εγώ, ό,τι έγραψαν μερικοί για την ελληνική ταινία που προβλήθηκε πρόσφατα με θέμα τις σχέσεις αντρών και γυναικών: «Το μυστικό της ευτυχίας» είναι μια ηθικοπλαστική ταινία, με ανάλαφρο τόνο, επίπεδες ερμηνείες, γυρισμένη σε εξωτικές περιοχές και αρκετά παρηγορητική για απεγνωσμένους θεατές με προβληματισμούς και χωρίς λεφτά. 
Α, δεν σας είπα σε ποια ελληνική ταινία αναφερόμουν: Στην «Κοινός παρανομαστής», που ήταν εξίσου ηθικοπλαστική, αλλά ήταν γυρισμένη στους τέσσερις τοίχους ενός καφενείου και όχι σε τρεις ηπείρους.
Σκηνοθεσία: Πίτερ Τσέλσομ
Με τους: Σάιμον Πεγκ, Ρόζαμουντ Πάικ, Τόνι Κολέτ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Ζαν Ρενό, Κρίστοφερ Πλάμερ
Προβάλλεται από 5/2/2015