26/2/15

Έμφυτο ελάττωμα - Inherent vice

Υπόθεση: Όταν η πρώην φίλη του ιδιωτικού ντετέκτιβ Ντοκ Σπορτέλο εμφανίζεται ξαφνικά από το πουθενά με μία ιστορία για τον νυν δισεκατομμυριούχο εργολάβο φίλο της –με τον οποίο είναι ερωτευμένη- και ένα σχέδιο της συζύγου του και του φίλου της, να τον απαγάγουν και να τον κλείσουν σε ψυχιατρική κλινική… κάτι στην ιστορία της μάλλον πάει στραβά. Στα τέλη της ψυχεδελικής δεκαετίας του ’60, η παράνοια κυβερνάει και ο Ντοκ ξέρει καλά πως η λέξη “αγάπη” είναι απλά της μόδας, όπως οι λέξεις “τριπάκι” και “groovy” με τη διαφορά πως η συχνή της χρήση οδηγεί σε προβλήματα.
Κριτική: Ένας αγνώριστος Γιόακιν Φίνιξ, που υποδύεται ένα ρέμπελο ιδιωτικό ντετέκτιβ του Λος Άντζελες, στην εποχή των παιδιών των λουλουδιών, της ψυχεδέλειας, των ναρκωτικών και του make love not war, αναλαμβάνει με το δικό του τρόπο τη διαλεύκανση μιας υπόθεσης, που θα τον φέρει σε σύγκρουση με καρτέλ ναρκωτικών, ιδρύματα αποκατάστασης ναρκομανών και γενικά ένα ποπ και ροκ περιβάλλον,
που θα ξενίσει τους νεαρούς θεατές των multiplex, αλλά θα ξυπνήσει αναμνήσεις στους μεγαλύτερους.
Το σενάριο είναι χαοτικό, όπως άλλωστε και το ομότιτλο βιβλίο του Τόμας Πίντσον (που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη). Αλλά στο βιβλίο, μπορείς να γυρίσεις προς τα πίσω μερικές σελίδες και να ανακαλέσεις στη μνήμη σου κάποιους χαρακτήρες, οπότε μπαίνεις στο νόημα, ενώ στην ταινία αν θέλεις να το πετύχεις αυτό θα πρέπει να τη δεις σε dvd.
Ο Πολ Τόμας Άντερσον (του The Master), ανέλαβε μια πολύ δύσκολη δουλειά και να μεν δεν αμφισβητώ ότι είναι δεξιοτέχνης, αλλά στην προκειμένη περίπτωση θεωρώ ότι αν δεν είχε όλα αυτά τα γερά ονόματα σε χαρακτηριστικούς ρόλους, η σκηνοθεσία του πολύ δύσκολα θα τραβούσε την προσοχή μου.
Η τραγική φιγούρα του Γιόακιν Φίνιξ, αντικατοπτρίζει μια χαρά, όλη εκείνη τη θλίψη και την απογοήτευση, που ένιωθαν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή, από την ανάμιξη των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ, από σκάνδαλα όπως αυτό του Γουοτεργκέιτ και έδειχναν την αδιαφορία τους στον εσωτερικό πόλεμο από τη διακίνηση των ναρκωτικών, που κατέφθαναν στην ανατολική ακτή με κάθε μέσο και κάλυψη από ανθρώπους «υπεράνω υποψίας», αλλά και στην εσωτερική σήψη που βρισκόταν προ των πυλών.
Σκηνοθεσία: Πολ Τόμας Άντερσον
Με τους: Γιοακίν Φίνιξ, Τζος Μπρόλιν, Όουεν Γουίλσον, Ρις Γουίδερσπουν, Μπενίσιο Ντελ Τόρο, Κάθριν Γουότερστον, Μάρτιν Σορτ, Τζένα Μαλόουν, Μάρτιν Ντόνοβαν, Τζοάνα Νιούσομ
Προβάλλεται από 26/2/15