4/2/15

Το πεπρωμένο της Τζούπιτερ - Jupiter ascending

Υπόθεση: Από τους δρόμους του Σικάγο σε απομακρυσμένους γαλαξίες, η ταινία «Το Πεπρωμένο της Τζούπιτερ» θα μας διηγηθεί την ιστορία της Τζούπιτερ Τζόουν. Την ημέρα που γεννήθηκε, τα αστέρια έδειχναν ότι προορίζεται για μεγάλα πράγματα. Ενήλικη πλέον, η Τζούπιτερ ονειρεύεται μεν τα αστέρια, ξυπνάει δε στην πεζή πραγματικότητα μιας καθαρίστριας σπιτιών με ένα σερί άτυχων περιστατικών. Μόνο όταν ο Κέιν, ένας γενετικά τροποποιημένος πρώην στρατιωτικός κυνηγός, φτάνει στη Γη για να την εντοπίσει, αρχίζει να αντιλαμβάνεται τι της επιφυλάσσει η μοίρα. Η γενετική της υπογραφή την έχει χαρακτηρίσει ως την κληρονόμο μιας σπουδαίας κληρονομιάς που μπορεί να αλλάξει την ισορροπία στο σύμπαν.
Κριτική: Τα αδέρφια Γουατσόφσκι έχουν μια εμμονή με τα παράλληλα σύμπαντα και το έδειξαν από την πετυχημένη τριλογία του Matrix, από την οποία το πρώτο με είχε ενθουσιάσει.
Από τα πρώτα πλάνα της Τζούπιτερ, περίμενα κάτι καινούργιο και ειδικά όταν είδα εκείνη τη σκηνή με τους αόρατους (για τα μάτια των γήινων) εξωγήινους μετά από μια επίγεια μάχη μεταξύ τους, να σηκώνονται από το έδαφος και να αφήνουν σε έναν αγρό εκείνα τα σημάδια που παρατηρούνται στη βρετανική ύπαιθρο χώρα και θεωρούνται «ανεξήγητα» από τον Έριχ Φον Ντένικεν και τους οπαδούς του. Βρήκα ελκυστική τη σκηνή, για κάτι ενδιαφέρον που πιθανό να ακολουθούσε.
Δυστυχώς, η έμπνευση για κάτι «αληθοφανές» εξαντλήθηκε πολύ γρήγορα και μεταφερθήκαμε σε ένα τελείως φανταστικό, παραμυθένιο κόσμο, τέλεια σχεδιασμένο, με πλούσια και πρωτότυπα εφέ, με στοιχεία γκόθικ, ανάμικτα με κιτς της εποχής των χολιγουντιανών μιούζικαλ, αλλά γενικά κενό περιεχομένου, αφού οι αυθαιρεσίες του σεναρίου και της φαντασίας των αδερφών Γουατσόφσκι μοιάζουν ανεξέλεγκτες και ανεξάντλητες.
Το θέμα με τους Γουατσόφσκι μάλλον έχει τελειώσει.
Σκηνοθεσία: Άντι και Λάνα Γουατσόφσκι
Με τους: Μίλα Κούνις, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Σον Μπιν, Έντι Ρεντμέιν, Ντάγκλας Μπουθ, Τέρι Γκίλιαμ, Τζέιμς Νταρσί, Ντούνα Μπέι, Τζο Όσμοντ, Βανέσα Κίρμπι, Τάπενς Μίντλετον, Τιμ Πίγκοτ-Σμιθ
Προβάλλεται από 5/2/2015
(Κριτική μου στο myfilm)