26/3/15

Εξωτικό Ξενοδοχείο Μάριγκολντ 2 - The Second Best Exotic Marigold Hotel

Υπόθεση: Πριν τρία χρόνια γίναμε ένοικοι ενός ξενοδοχείου με τους πιο διασκεδαστικούς και αναπάντεχους ένοικους και τώρα το «Εξωτικό Ξενοδοχείο Μάριγκολντ» ανοίγει και πάλι, για μια ιστορία γεμάτη γέλιο, συγκίνηση, μουσική και χορό!
Κριτική: Όσοι έχετε δει την πρώτη ταινία, γνωρίζετε ήδη το στυλ και της δεύτερης, η οποία συνεχίζει να ανατρέπει τα στερεότυπα της τρίτης ηλικίας με ένα γλυκό και διασκεδαστικό τρόπο. Συν το γεγονός ότι διαθέτει μια σειρά πολύ καλών και γνωστών ηθοποιών με επικεφαλής της δύο μεγάλες κυρίες Τζούντι Ντεντς και Μάγκι Σμιθ, για τις οποίες (δεν μπορεί…) οι ρόλοι έχουν γραφτεί στα μέτρα τους. Λιτοί διάλογοι και λεπτό και εκλεπτυσμένο (έως βιτριολικό των δυο κυριών) χιούμορ.
Έτσι η συνταγή της –όχι ξεκαρδιστικής- κωμωδίας με ολίγη από προσωπικά δράματα, είναι επιτυχημένη, ενώ στα συν της ταινίας είναι και η πολύχρωμη και φυσικά εξωτική ατμόσφαιρα του περιβάλλοντος.
Η αντιμετώπιση των ατόμων της τρίτης –λεγόμενης- ηλικίας γίνεται με σοβαρότητα και δεν γελοιοποιεί ακόμα και τις πιο ακραίες καταστάσεις και τολμώ να πω ότι η ταινία αυτή, είναι το «ελαφρύ αντίδοτο» της άλλης που είδαμε πρόσφατα με την Τζούλιαν Μουρ (Still Alice). Σε εκείνη, «κάθε στιγμή μετράει» μέχρι κάποιος να χάσει τη μνήμη του και ουσιαστικά τον εαυτό του, ενώ στο Εξωτικό Μάριγκολντ «κάθε στιγμή μετράει» όταν κάποιος βλέπει ότι ο χρόνος λιγοστεύει. 
Κράτησα ένα διάλογο από το φιλμ: «Δώσε μου λίγο χρόνο να σκεφτώ», λέει η Τζούντι Ντεντς, για να πάρει την απάντηση-ερώτηση «Και που ξέρεις πόσος χρόνος σου μένει;». Που σημαίνει πάρε την απόφαση αμέσως, γιατί ο χρόνος είναι το Τώρα.
Σκηνοθεσία: Τζον Μάντεν
Με τους Μπιλ Νάι, Τζούντι Ντεντς, Μάγκι Σμιθ, Ρίτσαρντ Γκιρ, Ντεβ Πάτελ, Τίνα Ντεσάι, Τάμσιν Γκρέιγκ, Ντέιβιντ Στράθερν, Ρόναλντ Πικάπ, Νταιάνα Χάρνκαστλ, Σίλια Ίμρι, Πενέλοπε Ουίλτον
Προβάλλεται από 26/3/15