26/3/15

Chappie

Υπόθεση: Στο κοντινό μέλλον την πάταξη του εγκλήματος και τη διατήρηση της τάξης έχουν αναλάβει να επιβάλλουν με ωμό τρόπο αστυνομικοί-ρομπότ. Το ανθρώπινο είδος ασφυκτιά κάτω από τον ρομποτικό αυτόν κλοιό και προσπαθεί να αντιδράσει. Ένα τέτοιο ανθρωποειδές, ο Chappie, πέφτει θύμα απαγωγής και προγραμματίζεται κατά έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Γίνεται, έτσι, το πρώτο ρομπότ που έχει την ικανότητα να σκέφτεται και να νιώθει. Κάποιες δυνάμεις, όμως, θεωρούν πως ο Chappie είναι επικίνδυνος και θα κάνουν τα πάντα, για να διατηρήσουν την καθεστηκυία τάξη και να διασφαλίσουν ότι το σκεπτόμενο ρομπότ θα είναι το τελευταίο του είδους του.
Κριτική: Πρόκειται για την αστεία πλευρά του Robocop ή μάλλον για την hip hop αντιμετώπισή του.
Η ταινία αντιμετωπίζει τα γνωστά θέματα περί μηχανών με υψηλή νοημοσύνη, περί δημιουργών που καταδιώκονται από τα δημιουργήματά τους, περί του ανταγωνισμού στελεχών στις βιομηχανίες, περί ίντριγκας για την επικράτηση συμφερόντων, περί αδυναμίας χαρακτήρων και άλλα, με τόσο αστείο τρόπο, ώστε τα σοβαρά θέματα χάνονται μέσα στην ανεξέλεγκτη δράση του φιλμ.
Είναι πολύ αστείο να βλέπεις ένα αδιαμόρφωτο σαν μικρό παιδί ρομπότ (χωρίς format, δηλαδή), να αποκαλεί τα εγκληματικά φρικιά που το έχουν μαζέψει "μάμι" και "ντάντι" και να "ενηλικιώνεται" με τα λάθος και αντισυμβατικά -για την κατασκευή του- μηνύματα και να μιλάει την αργκό τους.
Η ουσία πάντως της ταινίας, δεν χάνεται όσον αφορά στους ώριμους θεατές της επιστημονικής φαντασίας: "Δεν υπάρχει καλή και κακή τεχνολογία, υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι που την χρησιμοποιούν". Το κακό είναι ότι η ταινία, έτσι όπως παρουσιάζει το θέμα, απευθύνεται σε νεανικό ή εφηβικό κοινό, που θα γεμίσει τα multiplex και είμαι σίγουρος ότι θα κάνει χαβαλέ. Δεν θα ψυχαγωγηθεί (και με τη λέξη ψυχαγωγία, εννοώ την αγωγή της ψυχής), αλλά θα διασκεδάσει.
Σκηνοθεσία: Νιλ Μπλόμκαμπ
Με τους Χιου Τζάκμαν, Σιγκούρνι Γουίβερ, Σάρλτο Κόπλεϊ, Ντεβ Πατέλ
Προβάλλεται από 25/3/15