26/3/15

Μακριά από τους ανθρώπους - Far from men


Υπόθεση: Βρισκόμαστε το 1954 στην Αλγερία στην καρδιά του χειμώνα σε ένα απομονωμένο χωριό, ενώ ξεκινά ο αντιαποικιακός αγώνας ενάντια στους Γάλλους. Καθώς οι αντάρτες περικυκλώνουν την περιοχή η σύγκρουση ανάμεσα στο παλιό και στο καινούριο είναι αναπόφευκτη. Ο Νταρού (Βίγκο Μόρτενσεν), ο δάσκαλος του χωριού πρέπει να συνοδεύσει τον Μοχάμεντ (Ρεντά Κατέμπ), έναν ντόπιο που κατηγορείται για φόνο, μέχρι την πόλη όπου πρόκειται να δικαστεί. Δύο άνθρωποι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους είναι αναγκασμένοι να διασχίσουν τις απέραντες πεδιάδες της ενδοχώρας. Κυνηγημένοι από τους συγγενείς του δολοφονημένου που ζητούν εκδίκηση, αλλά και από τους Γάλλους στρατιώτες, οι δύο άνδρες επαναστατούν, έρχονται αντιμέτωποι με τη θρησκευτική μισαλλοδοξία όσο και την παράλογη βία του κατακτητή, αλλά, παράλληλα, και με τα προσωπικά τους ηθικά διλήμματα.
Κριτική: Ο Βίγκο Μόρτενσεν έχει από του φυσικού του ένα πρόσωπο γεμάτο γωνίες, που του χαρίζουν μια σκληρή φυσιογνωμία, ένα πρόσωπο που κρύβει περισσότερα από εκείνα που σου δείχνει και σ’ αυτή την ταινία είναι ο ιδανικός ήρεμος, πράος, μειλίχιος δάσκαλος ενός σχολείου σε μια απομακρυσμένη περιοχή στον οποίο αναθέτουν, να συνοδεύσει έναν κατηγορούμενο για φόνο, προκειμένου να δικαστεί σε άλλη πόλη.
Τα χιλιόμετρα πολλά, το έδαφος σκληρό και αφιλόξενο, οι συνθήκες αντίξοες και πολλές φορές απρόβλεπτες θα ωθήσουν τους δυο τελείως διαφορετικούς χαρακτήρες να αποκαλύψουν τους άλλους εαυτούς τους.
Ο κακοποιός έχει καρδιά και τιμή και ο δάσκαλος έχει σκληρό παρελθόν και συνειδητά έχει διαλέξει να εκπαιδεύει τα μικρά παιδιά που του εμπιστεύεται η κοινότητα, για να μείνει μακριά από τους ανθρώπους.
Την ώρα που οι δυο τους διασχίζουν την ενδοχώρα, οι Γάλλοι αποικιοκράτες «εκκαθαρίζουν» την περιοχή από τους επαναστάτες. Οι δύο ήρωες της ιστορίας μας θα αναγκαστούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο. Οι πολιτιστικές, θρησκευτικές και άλλες διαφορές τους παραμερίζονται και αυτό που κερδίζει ο θεατής είναι οι εξαιρετικές ερμηνείες, οι μεγάλες σιωπές και τα βαθιά νοήματα, για τον πόλεμο, την ειρήνη ακόμα και γι’ αυτή την ανθρώπινη ύπαρξη, την αξία της ζωής, αλλά και η εξαιρετική φωτογραφία του αφιλόξενου αχανούς τοπίου.
Η ταινία παρακολουθείται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Σκηνοθεσία Νταβίντ Ελχόφεν
τους Βίγκο Μόρτενσεν, Ρεντά Κατέμπ
Προβάλλεται από 26/3/15