5/3/15

Νυχτερινός ανταποκριτής - Nightcrawler

Υπόθεση: Μέχρι πού θα έφτανες για το Αμερικανικό όνειρο; Ο Λου Μπλουμ ψάχνει απελπισμένος για δουλειά, ώσπου ανακαλύπτει τον “υπόγειο” και εφήμερο κόσμο του αστυνομικού ρεπορτάζ στο Λος Άντζελες. Θα συνεργαστεί με ένα τηλεοπτικό συνεργείο που καταγράφει ατυχήματα, πυρκαγιές και δολοφονίες, και θα γνωρίσει τη Νίνα, μία βετεράνο στο “άθλημα”, η οποία θα τον βοηθήσει να γνωρίσει την επιτυχία. Αναζητώντας μανιωδώς “καυτές” ειδήσεις που θα απογειώσουν τα νούμερα τηλεθέασης, μετατρέπεται σε έναν αμφιβόλου ηθικής δημοσιογράφο που θα κάνει τα πάντα για την αποκλειστικότητα.
Κριτική: Άλλη μια ταινία, που θα τη συμπεριλάβω στον κατάλογο «δημοσιογραφία και δημοσιογραφική δεοντολογία», στην επόμενη επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελευθερίας του Τύπου και στην κατηγορία «κίτρινος»..

Ένας συγκλονιστικός Τζέικ Γκίλενχαλ, υποδύεται τον Λου ένα νέο που ζει καταστρέφοντας δημόσια ή ιδιωτική περιουσία, που αποτελείται από σπάνια μέταλλα για να τα πουλήσει στη συνέχεια ως σκραπ (μια παράνομη, ριψοκίνδυνη και ως εκ τούτου επικερδής επιχείρηση, ακόμα και στη χώρα μας). Ένα νέο όμως, που έχει μάθει να παρατηρεί τα πάντα, να ακούει και να μαθαίνει από αυτά, επειδή θέλει να ανέλθει. Έτσι, κάποια στιγμή μέσα στη νύχτα, παρακολουθώντας τον τρόπο που καλύπτεται τηλεοπτικά ένα αυτοκινητικό δυστύχημα, θα καταλάβει ότι είναι πλασμένος να κυνηγάει την «είδηση» και ειδικά αυτή που «θέλει ο τηλεθεατής», που να περιλαμβάνει τουλάχιστον αίμα.
Εξαιρετικό το θέμα, ώστε να έχεις κάτι για συζήτηση μετά το τέλος της ταινίας, το οποίο δημιουργεί εφιαλτικές σκέψεις στον συνειδητοποιημένο θεατή και όπως πάντα δεν πρόκειται να σας το αποκαλύψω.
Είναι δυνατόν όμως, κάποιος από πωλητής σκραπ να εξελιχθεί σε βεντέτα της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας; Κι όμως είναι. Αρκεί να το φέρουν οι συγκυρίες στις ΗΠΑ, τη «χώρα των ευκαιριών».
Με καταιγιστικό ρυθμό, παρακολουθούμε την εξέλιξη και μεταστροφή του χαρακτήρα του Λου, ο οποίος χάρη στον Τζέικ Γκίλενχαλ, αποκτά μια εφιαλτική, σχεδόν υπερφυσική διάσταση, φτάνοντας στο σημείο να ελέγχει, δια μέσου μιας –επίσης- φιλόδοξης αρχισυντάκτριας  ολόκληρη την ομάδα των ειδήσεων ενός μεγάλου καναλιού του Λος Άντζελες.
Πολύ καλή και η Ρενέ Ρούσο, ειδικά στις εσωτερικές της συγκρούσεις, ως αρχισυντάκτρια που θέλει να αυξήσει την τηλεθέαση του δελτίου με κάθε τρόπο. Αρκεί να έχει «αποκλειστικά πλάνα», ακόμα και από έναν μη επαγγελματία. Ο ανταγωνισμός και το κυνήγι της επιτυχίας την έχει κάνει αδίστακτη και το ίδιο «διδάσκει» στον Λου, χωρίς να την ενδιαφέρει το παρελθόν του..
«Μπορώ να μεταδώσω αυτές τις εικόνες;», ρωτάει η Ρενέ Ρούσο τη δικηγόρο του καναλιού, περιμένοντας απάντηση δευτερολέπτων, επειδή πρέπει να βγουν πρώτοι στον αέρα. «Από νομική άποψη;», ρωτάει αφελώς η δικηγόρος. «Από ηθική φαντάστηκες;» την αποστομώνει η Ρενέ Ρούσο και ενώ η αντίστροφη μέτρηση πλησιάζει στο τέλος. «Θα το κοιτάξω», απαντά η δικηγόρος ενώ η Ρούσο έχει ήδη δώσει εντολή να πέσουν οι τίτλοι των «αποκλειστικών πλάνων».
Σκηνοθεσία: Νταν Γκίλροϊ
Με τους: Τζέικ Τζίλενχαλ, Ρενέ Ρούσο, Μπιλ Πάξτον, Ριζ Άχμεντ
Προβάλλεται από 5/3/2015
(Κριτική μου στο myfilm.gr)