19/3/15

Ο άνθρωπος του Νοέμβρη – The November man

Υπόθεση: Με κωδικό όνομα, ‘The November Man’, ο Πίτερ Ντέβερο (Πιρς Μπρόσναν) είναι ένας εξαιρετικά επικίνδυνος και καλά εκπαιδευμένος πρώην πράκτορας της CIA που παρασύρεται από την ήσυχη συνταξιοδότηση του, εξαιτίας μιας πολύ προσωπικής αποστολής. Πρέπει να προστατεύσει την πολύτιμη μάρτυρα Άλις Φουρνιέ (Όλγκα Κιριλένκο) που θα μπορούσε να ξεσκεπάσει την αλήθεια πίσω από μια συνωμοσία δεκαετιών. Θα ανακαλύψει σύντομα πως η αποστολή του, τον έχει κάνει στόχο ενός παλιού του φίλου και προστατευόμενο της CIA, του Ντέιβιντ Μέισον (Λουκ Μπρέισι). Με τις υποψίες για την ύπαρξη ενός καρφιού στην υπηρεσία να μεγαλώνουν, δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να εμπιστευθεί ο Ντέβερο, ούτε κανόνες ή σταθερές που να τον βοηθήσουν. 
Κριτική: Πιστός στην αρχή της συνεχούς δράσης, που τον έχει καθιερώσει, ο Ρότζερ Ντόναλντσον (Το Δίκιο Σου Το Παίρνεις Με Αίμα, 2011 - Το Μεγάλο Κόλπο, 2008 - Δεκατρείς Μέρες, 2000 – Η Κορυφή Του Δάντη, 1997), υπογράφει αυτή τη φορά μια σύγχρονη περιπέτεια κατασκοπείας, γυρισμένη με τον παραδοσιακό τρόπο και με αναφορές σε κατασκοπευτικά σενάρια της εποχής του Ψυχρού Πολέμου («Και γιατί όχι;», όπως αναρωτιέται προς το τέλος της ταινίας ο Άνθρωπος του Νοέμβρη, δίνοντας την απάντηση στον μαθητευόμενο κατάσκοπο, που τον κατακρίνει για μεθόδους Ψυχρού Πολέμου).
Ο Πιρς Μπρόσναν χωρίς να θυμίζει τον ήρωα που τον καθιέρωσε (τον πράκτορα 007), υποδύεται με νεύρο και δύναμη έναν ουσιαστικά παλιομοδίτη κατάσκοπο που είναι υποχρεωμένος να επανέλθει στη δράση αν και είχε αποσυρθεί, προκειμένου να βοηθήσει την Όλγα Κιριλένκο (από τα κορίτσια του 007 επίσης), που είναι και η μοιραία γυναίκα.
Σύγχρονη, εμπνευσμένη από τη σημερινή πραγματικότητα, η ταινία, διαθέτει την απαιτούμενη δράση  και την ίντριγκα που χαρακτηρίζει τις μυστικές υπηρεσίες, στις οποίες αφού υπάρχει ιεραρχία θα υπάρχει και ανταγωνισμός και φυσικά μεγαλομανία. Στοιχεία, που έχουν επίδραση στο κατώτερο –και αναλώσιμο- προσωπικό τους.
Πολύ καλή η ταινία (πέραν των ερμηνειών, διακρίνεται για σφιχτή σκηνοθεσία, εξαιρετικό μοντάζ και πολύ καλή φωτογραφία) και συνιστάται για ένα ευχάριστο δίωρο. 
Σκηνοθεσία: Ρότζερ Ντόναλτσον
Με τους: Πιρς Μπρόσναν, Όλγα Κιριλένκο, Λουκ Μπρέισι, Λαζάρ Ριστόβσκι, Μπιλ Σμίτροβιτς
Προβάλλεται από 19/3/15