19/3/15

Το τραγούδι του Φοίνικα - Phoenix

Υπόθεση: Ιούνιος, 1945. Η Νέλι καταφέρνει να επιζήσει από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, έχοντας όμως υποστεί πολλά τραύματα στο σώμα της. Θα υποβληθεί σε μια σειρά πλαστικών επεμβάσεων για να αναπλάσει το πρόσωπό της. Όταν ολοκληρωθούν, θα αναζητήσει το σύζυγό της, ο οποίος όμως δεν θα την αναγνωρίσει. Αντιθέτως λόγω της ομοιότητάς της, θα της προτείνει να υποδυθεί την γυναίκα του, που ο ίδιος θεωρεί νεκρή, με σκοπό να διεκδικήσουν την περιουσία της. Η Νέλι αν και διστακτική, δέχεται να παίξει αυτό το ρόλο, ελπίζοντας ότι έτσι θα μάθει την αλήθεια για τα πραγματικά του συναισθήματα του άνδρα της.
Κριτική: Μια εκπληκτική απεικόνιση της μεταπολεμικής και βαριά τραυματισμένης Γερμανίας, αποτελεί αυτή η ταινία, της οποίας κύριο θέμα, σε πρώτο πλάνο είναι η πραγματική αγάπη, που επιμένει να βρει δικαίωση παρά τις αντιξοότητες.
Σε ένα περιβάλλον μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην ηττημένη Γερμανία, όπου η συντριβή μιας γενιάς δημιουργεί ανάμικτα συναισθήματα δυσπιστίας και αμφιβολίας, μια γερμανοεβραία που έχει επιζήσει από το Άουσβιτς επιστρέφει και ψάχνει για τον άντρα της, έχοντας αμφιβολία αν ήταν αυτός που την κατάδωσε στους Γερμανούς για να γλιτώσει, αφού τον είχαν συλλάβει πριν από αυτή και τον άφησαν ελεύθερο λίγο αργότερα, για να συλλάβουν εκείνη. 
Η Νίνα Χος, γνωστή μας και από το φιλμ Barbara του ίδιου σκηνοθέτη, υποδύεται με εσωτερική δύναμη και λιτή εκφραστικότητα τη Νέλι, που στο βάθος αγαπά και περιμένει να διαψευστεί για τα συναισθήματα του άντρα της, όταν επιστρέφει και τον συναντά. Εκείνος δεν τη γνωρίζει, από την πλαστική επέμβαση που εκείνη έχει κάνει, αλλά θα την βάλει να παίξει το ρόλο της γυναίκας του, επειδή… της μοιάζει. Ειρωνεία πάνω στη μεγάλη αγάπη, που εκείνη θέλει να πιστεύει. Η Νέλι θα παίξει πολύ καλά το ρόλο της και εκείνος (ο Ρόναλντ Ζέλφερντ, άλλος υπέροχος ηθοποιός αυτός) θα προσπαθήσει να φάει την περιουσία της, δίνοντάς της ένα μικρό μερίδιο (αφού είχε την τύχη να της μοιάζει, όπως νομίζει).
Ταινία εσωτερικών συγκρούσεων, φλύαρων σιωπών και ομιλητικών βλεμμάτων, με φόντο τα ερείπια του Βερολίνου και ανθρώπους καταβεβλημένους σωματικά και ψυχικά από την ήττα της Γερμανίας. Ανθρώπους που ο πόλεμος τους έχει κάνει κυνικούς και αδίστακτους. Άλλη ειρωνεία και αυτή, που σήμερα 70 χρόνια μετά την ήττα τους, προσπαθούν να κρατήσουν τα οικονομικά ηνία της Ευρώπης.
Σκηνοθετικός ρυθμός και πλάνα που καθηλώνουν, σε συνδυασμό με τις εξαίρετες ερμηνείες και την πιστή αναπαράσταση της εποχής δημιουργούν μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ταινία.
Σκηνοθεσία: Κρίστιαν Πέτζολντ
Με τους: Νίνα Χος, Ρόναλντ Ζέρφελντ, Νίνα Κούντζεντορφ
Προβάλλεται από 19/3/15