5/3/15

Στο δρόμο για το σχολείο - Sur le chemin de l'école

Υπόθεση: Παιδιά που ζουν στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, αλλά μοιράζονται την ίδια δίψα για μάθηση. Κατανοούν ότι μόνο η σωστή εκπαίδευση, μπορεί να τους εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον, γι’ αυτό και κάθε πρωί ξεκινούν ένα μακρινό ταξίδι προς τη γνώση.
Κριτική: Υπέροχη και συγκινητική «ταινία-παράδειγμα» για τα παιδιά μας (του «δυτικού» λεγόμενου κόσμου) και ειδικά για εκείνα που θεωρούν «αυτονόητη» την ύπαρξη των ανέσεων που απολαμβάνουν και τις οποίες ανέσεις δεν είχαν οι γονείς τους, ή οι παππούδες τους και (ακόμα και σήμερα) είναι αδιανόητες για τα παιδιά του «τρίτου κόσμου».
Η ταινία είναι ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, που εμπνεύστηκε ο σκηνοθέτης όταν έψαχνε τοποθεσίες για ένα ντοκιμαντέρ για την άγρια ζωή κάπου στη Βόρεια Κένυα. Έτσι, γύρισε τέσσερις ιστορίες, σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του πλανήτη, που έχουν ένα κοινό παρανομαστή: τη δίψα των παιδιών για μάθηση παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν, πηγαίνοντας στο σχολείο τους: 
Στη μια, ο Τζάκσον 11 χρονών στην Κένυα, δύο φορές την ημέρα μαζί με την αδερφή του περπατούν 15 χιλιόμετρα σαβάνας γεμάτης με άγρια ζώα. Στη δεύτερη, ο Καρλίτο, 11 ετών, ιππεύει για περισσότερα από 18 χιλιόμετρα καθημερινά με την αδερφή του, στην άγονη γη της Αργεντινής. Στην τρίτη, η 12χρονη Ζαχίρα από το Μαρόκο, περπατά μια εξαντλητική διαδρομή στα ορεινά μονοπάτια καθημερινά και τέλος, στην τέταρτη ο Σάμιουελ, 13 χρονών, στην Ινδία ακινητοποιημένος σε αναπηρικό καροτσάκι, διανύει 4 χιλιόμετρα καθημερινά, βοηθούμενος από τα δύο μικρότερα αδέρφια του, που σπρώχνουν το ετοιμόρροπο καρότσι.
Η θέληση, η επιμονή και η υπομονή αποτυπώνονται στα πρόσωπα των παιδιών με συγκινητικό, έως και δραματικό, τρόπο χωρίς να καταλήγουν σε μελόδραμα. Παράλληλα, ακόμα και τα μακρινά πλάνα, καταφέρνουν να υποδηλώνουν την ένταση και τις δραματικές καταστάσεις που περνούν τα παιδιά, τα οποία όμως διατηρούν το κέφι τους και την αισιοδοξία τους για τον τελικό τους σκοπό, έχοντας στο βάθος του μυαλού τους και το φόβο μήπως αργήσουν, αλλά και το σεβασμό απέναντι στο σκοπό τους.
Η ταινία ενδείκνυται για ομαδικές σχολικές προβολές, για να καταλάβουν ορισμένοι «κλώνοι» (όπως αποκαλούσε τα «κακομαθημένα» ο Κώστας Καββαθάς στο περιοδικό «4Τροχοί»), ότι υπάρχουν και χειρότερα, από το να μην μπορούν να αγοράσουν το τελευταίο μοντέλο smartphone. 
Σκηνοθεσία: Πασκάλ Πλισόν
Με τους: Τζάκσον Σεκόνγκ, Σαλόμ Σεκόνγκ, Σαμιουέλ Τζ. Έσθερ, Γκάμπριελ Τζ. Έσθερ
Προβάλλεται από 5/3/2015
(Κριτική μου στο myfilm.gr)