5/3/15

Τιμπουκτού – Timbuktu

Υπόθεση: Ο χρόνος στο Τιμπουκτού άρχισε να κυλά αντίστροφα. Οι δρόμοι έρημοι, οι πόρτες κλειστές. Οι γυναίκες έχουν γίνει σκιές και το σκοτάδι έχει τυλίξει όλα όσα έδιναν κάποτε χρώμα σ’ αυτή την εξωτική πόλη του Μάλι. Τέλος η μουσική, τέλος το παιχνίδι, τέλος η ελευθερία: η αρχή του σκοταδισμού. Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός είναι πλέον η νέα τάξη πραγμάτων που σκορπά τον τρόμο στην περιοχή. Μακριά από το χάος, ο Κιντάν με την γυναίκα του Σατίμα, την κόρη του Τόγια και τον μικρό Ισάν, απολαμβάνουν μια ήρεμη ζωή. Ένα περιστατικό θα ωθήσει τον Κιντάν να αφαιρέσει κατά λάθος μια ανθρώπινη ζωή. Αυτό θα τον φέρει αντιμέτωπο με την καινούρια δικαιοσύνη. Η ιστορία του Κιντάν, όμως, δεν είναι η μοναδική, παράλληλες πράξεις συνθέτουν με έναν ωμό ρεαλισμό την ματωμένη ιστορία μιας ολόκληρης χώρας.
Κριτική: Πρόκειται για μια ταινία που διαπραγματεύεται την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα στο Τιμπουκτού, όπου τα πάντα ελέγχονται αυστηρά και ασφυκτικά από τους τζιχαντιστές και τον ισλαμικό νόμο.
Γυναίκες που είναι υποχρεωμένες να κυκλοφορούν ντυμένες ασφυκτικά, να μη γελούν και να μη τραγουδούν ακόμα και όταν βρίσκονται μέσα στα σπίτια τους. Παιδιά που δεν τους επιτρέπεται να παίζουν ποδόσφαιρο, προσποιούνται ότι παίζουν αλλά χωρίς μπάλα, έτσι ώστε όταν πλησιάζουν οι τζιχαντιστές να κάνουν ότι γυμνάζονται και γενικά μια ασφυκτική καταπίεση. 
Εικόνες απλές και σκηνές από την καθημερινότητα απεικονίζονται σχεδόν με ντοκιμαντερίστικο τρόπο, από ένα σκηνοθέτη που καταφέρνει ταυτόχρονα να εισδύει βαθιά στους χαρακτήρες της ιστορίας, οι οποίοι είναι ένα ζευγάρι και ο γιος τους, που μπλέκουν χωρίς δική τους υπαιτιότητα, σε ένα περιστατικό που θα τους οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης. 
Υπάρχει ανθρωπιά στο βάθος, όπως υπάρχει και ο φανατισμός των τζιχαντιστών και ο σκηνοθέτης προβάλλει τις καταστάσεις από κάποια απόσταση. Υπάρχουν σκηνές που σοκάρουν, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να αναδειχθεί το παράλογο της κατάστασης που επικρατεί. Το χάος και ο σκοταδισμός.
Συνολικά, πρόκειται για μια πολύ καλή ταινία με έξοχες ερμηνείες.
Σκηνοθεσία: Αμπντεραμάν Σισακό 
Με τους: Ιμπραήμ Αχμέντ, Τούλου Κίκι, Αμπέλ Τζάφρι
Προβάλλεται από 5/3/2015