15/4/15

Τα κορίτσια - Girlhood

Υπόθεση: Καταπιεσμένη από το οικογενειακό της περιβάλλον, το αβέβαιο μέλλον της στο σχολείο και από τον άγραφο νόμο που έχουν επιβάλλει τα αγόρια στη γειτονιά, η 16χρονη Μαριέμ αποφασίζει να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή όταν συναντά μια παρέα από τρία ανεξάρτητα κορίτσια. Αλλάζει το όνομά της, τον τρόπο ντυσίματός της, και παρατάει το σχολείο προκειμένου να γίνει αποδεκτή από τη συμμορία, ελπίζοντας ότι αυτός θα είναι ο δρόμος προς την ελευθερία.
Κριτική: Η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία Σελίν Σιαμά (οι δυο προηγούμενες ήταν  τα «Νούφαρα» και το «Αγοροκόριτσο»), διαπραγματεύεται όπως και οι προηγούμενες μια σειρά από άγουρους χαρακτήρες σε αναζήτηση ταυτότητας. Μόνον που αυτή τη φορά εκτυλίσσεται στα εργατικά προάστια του Παρισιού, όπου μια παρέα τεσσάρων κοριτσιών προσπαθεί να «επιβιώσει», τόσο μέσα σε ένα αφιλόξενο αγορίστικο περιβάλλον, όσο και μέσα από τις σχέσεις της με άλλες παρέες κοριτσιών.
Το γεγονός ότι οι πρωταγωνίστριες δεν είναι επαγγελματίες ηθοποιοί σε συνδυασμό με την κίνηση της κάμερας ανάμεσα στις παρέες χωρίς να παίρνει θέση, αλλά να παρατηρεί εκφράσεις, κινήσεις, ματιές, φλερτ και ακόμα και βίαιες καταστάσεις, προσδίδει μια αληθοφάνεια και ένα ντοκιμαντερίστικο στυλ στην ταινία, η οποία παρόλα ταύτα δεν διαθέτει κάποια «οικουμενικότητα», μιας και παρακολουθεί μια συγκεκριμένη ομάδα κοριτσιών σε μια συγκεκριμένη εργατική συνοικία των Παρισίων.
Δεν παύει πάντως να έχει ενδιαφέρον, ως μια ταινία για το πέρασμα των νέων από τη δύσκολη φάση της εφηβείας στην ενηλικίωση.
Σκηνοθεσία: Σελίν Σιαμά 
Με τους: Καριτζά Τουρέ, Ασά Σιλά, Λιντσέι Καραμό, Μαριετού Τουρέ
Προβάλλεται από 16/4/15