15/4/15

Τα δικά μας παιδιά - The dinner

Υπόθεση: Δύο εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους αδέρφια με διαφορετικές επιλογές ζωής, ο Μάσιμο ένας μοντέρνος δικηγόρος και ο Πάολο ένας παιδίατρος,είναι συνεχώς σε σύγκρουση. Παρόλα αυτά, προς σεβασμό στην παράδοση, μια φορά το μήνα συναντιούνται σε ένα πολυτελές εστιατόριο, μαζί με τις γυναίκες τους. Οι συζητήσεις τους είναι πάντα αδιάφορες: το φρουτώδες άρωμα του κρασιού, η πιο πρόσφατη γαλλική ταινία που βγήκε στους κινηματογράφους, οι διεφθαρμένοι πολιτικοί και οτιδήποτε είναι στην επικαιρότητα. 
Η ισορροπία των σχέσεών τους κλονίζεται όταν υποψιάζονται ότι τα παιδιά τους έχουν εμπλακεί σε ένα θανατηφόρο ατύχημα. Πώς οι δύο άνδρες, οι δύο διαφορετικές οικογένειες θα αντιμετωπίσουν το τραγικό γεγονός που τους εμπλέκει τόσο βαθιά;
Κριτική: Βασισμένη στο best-seller του Ολλανδού Herman Koch «Tο Δείπνο» (που αυτή την εποχή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ), η ταινία   πραγματεύεται θέματα όπως οι ενδοοικογενειακές σχέσεις, η εφηβική βία, η αποξένωση και η ατομική ευθύνη, παρακολουθώντας τη ζωή δύο βολεμένων ζευγαριών, τα οποία θεωρούν αυτονόητο ότι αφού «τα έχουν όλα», θα πρέπει και τα παιδιά τους να έχουν άψογους χαρακτήρες.
Δεν είναι έτσι όμως, διότι τα παιδιά δεν απολαμβάνουν την προσοχή που θα έπρεπε, που σημαίνει ότι κάποια στιγμή οι γονείς θα «πέσουν από τα σύννεφα» και δεν φτάνει αυτό, αλλά θα αρχίσει και η απόδοση ευθυνών με κύριο χαρακτηριστικό την απαλλαγή του «δικού μας παιδιού» και την προσπάθεια επίρριψης της ευθύνης, στο παιδί του άλλου. Να σημειωθεί δε, ότι έχουμε να κάνουμε με τις οικογένειες δύο αδερφών, εκ των οποίων ο ένας είναι ανθρωπιστής χειρουργός και ο άλλος κυνικός δικηγόρος.
Καλογραμμένο το σενάριο, παρά το γεγονός ότι παρακολουθεί από μακριά, αποστασιοποιημένα, όλα όσα συμβαίνουν χωρίς να παίρνει θέση απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα που ανακύπτουν, ενώ η σκηνοθεσία του Ιβάνο Ντε Ματέο στο πρώτο μέρος κάνει κοιλιά, για να εκτοξευτεί κατά κάποιο τρόπο στο δεύτερο μέρος. Από το σημείο, όπου ο ανθρωπιστής, αλλά με αδύναμο χαρακτήρα, χειρουργός πασχίζει να καλύψει το θέμα πιεζόμενος από τη γυναίκα του, η οποία δεν μπορεί να δεχτεί ότι «το δικό μας παιδί δεν μπορεί να είναι έτσι», ενώ και ο κυνικός δικηγόρος, που ασκεί τυπικά τη δικαιοσύνη (που είναι τυφλή η άτιμη και δεν ψάχνει την ουσία των πραγμάτων) προσπαθεί να κάνει το ίδιο, αλλά η γυναίκα του που είναι η δεύτερη και δεν είναι δικό της το παιδί, βλέπει με περισσότερη ψυχραιμία, ίσως και κυνικά, το θέμα προσπαθεί να του αλλάξει γνώμη. Όλα αυτά δε, με ερμηνείες χωρίς απαιτήσεις.
Συνολικά, έχουμε μια ενδιαφέρουσα κατάσταση και ένα απροσδόκητο τέλος.
Σκηνοθεσία: Ιβάνο Ντε Ματέο
Με τους: Αλεσάντρο Γκάσμαν, Τζιοβάνα Μετζοτζιόρνο, Λουίτζι Λο Κάσκιο, Μπάρμπορα Μπομπούλοβα
Προβάλλεται από 16/4/15