23/4/15

Ο χορός της πραγματικότητας - La danza de la realidad

Υπόθεση: Ένα αγόρι γεννιέται το 1929 στην Τοπκαπίλα, μια μικρή παραλιακή πόλη στην άκρη της Χιλιανής ερήμου. Μεγαλώνοντας μέσα σε μια ξεριζωμένη οικογένεια, το αγόρι θα γνωρίσει από νωρίς τη γοητευτική γραμμή ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα και θα επιλέξει να ζήσει ακριβώς εκεί. Το αγόρι το λένε Αλεχάντρο Xοντορόφσκι και, προχωρώντας, θα γίνει σπουδαίος σκηνοθέτης. O θρυλικός δημιουργός cult αριστουργημάτων όπως το «Santa Sangre» ή το «El Topo» κάνει την πρώτη του ταινία μετά το «Rainbow Thief» του 1990, τη λανσάρει στο Φεστιβάλ Καννών και τη βαφτίζει αυτοβιογραφική – παρότι είναι γεννημένη μέσα από την πιο δημιουργική, φελινική φαντασία του. Οποιος έχει, έστω μια φορά, βυθιστεί στο μαγικό, ονειρικό σύμπαν του σπουδαίου Χιλιανού μαέστρου, θα ενθουσιαστεί μ’ αυτήν την ευκαιρία να ξανακάνει το παραμυθένιο ταξίδι. Οι υπόλοιποι, απλώς θα γνωρίσουν μια ιδιοφυία 
Κριτική: Σουρεαλισμός και πολιτική-θρησκεία-οικογένεια, πασπαλισμένα με ολίγη από φιλοσοφία και μυστικισμό. Αυτός είναι ο κόσμος του Αλεχάντρο Xοντορόφσκι. Τελεία και παύλα και «ή το παίρνεις ή το αφήνεις». Δεν υπάρχουν μέσες λύσεις. Άλλωστε, «οι ταινίες είναι μια ψευδαίσθηση, αλλά πρέπει να είναι η πιο όμορφη ψευδαίσθηση», όπως λέει και ο ίδιος.
Στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε μια όμορφη ψευδαίσθηση και κατά πως φαίνεται αυτοβιογραφική (η ταινία γυρίστηκε στην Τοκοπίγια, το χωριό που μεγάλωσε και συμμετέχουν και οι τρεις γιοι του), του 84χρονου πλέον σκηνοθέτη, ο οποίος διαθέτει μια νεανική, σφριγηλή, διεισδυτική, σατιρική και για τον εαυτό του σαρκαστική ματιά.
Δεν θα κάνω spoiling, περιγράφοντας τι πρόκειται να δείτε στην ταινία, αλλά τουλάχιστον η κριτική απέναντι στο χουντικό καθεστώς της εποχής του στη Χιλή, είναι κάθετη και αιχμηρή, ενώ αντιμετωπίζει με σεβασμό τη θρησκεία και την πίστη, παρά την προκλητική οπτική του.
Οι παλαιότεροι και θαυμαστές του Φελίνι, θα βρουν για άλλη μια φορά εξαιρετικό τον Xοντορόφσκι και οι θεατές που θα τον δουν για πρώτη φορά, ας τον αντιμετωπίσουν όπως τους Μόντι Πάιθον του 20ού αιώνα και ας απολαύσουν την ερμηνεία του πρωταγωνιστή Μπρόντις Xοντορόφσκι, λαβαίνοντας υπόψη ότι η φιλοσοφία του σκηνοθέτη είναι: «Η πραγματικότητα δεν είναι αντικειμενική, αλλά ένας χορός που τον πλάθει η φαντασία μας». 
Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Xοντορόφσκι
Με τους: Μπρόντις Xοντορόφσκι, Πάμελα Φλόρες, Χερεμίας Χέρσκοβιτς, Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι
Προβάλλεται από 23/4/2015