22/4/15

Η δεύτερη αλήθεια - A second chance

Υπόθεση: O Andreas και ο Simon είναι συνάδελφοι αστυνομικοί και στενοί φίλοι, παρ’όλο που κάνουν τελείως διαφορετική ζωή. Ο Andreas έχει σύζυγο και παιδί, ενώ ο πρόσφατα χωρισμένος Simon περνάει τον χρόνο του μεθώντας σε ένα strip club. Όλα αλλάζουν όταν οι δυο τους κάνουν έφοδο στο σπίτι ενός ζευγαριού τοξικομανών. Εκεί θα βρουν ένα μωρό κλειδωμένο σε μια ντουλάπα που κλαίει και είναι μέσα στις ακαθαρσίες. Ένα τραγικό συμβάν που θα ακολουθήσει και θα ταράξει τις ισορροπίες στην οικογένεια του Andreas, θα είναι η αφετηρία μιας αλυσίδας λανθασμένων αντιδράσεων που θα έχουν απροσδόκητη κατάληξη.
Κριτική: Δεν κατάλαβα γιατί θα έπρεπε η «δεύτερη ευκαιρία» του πραγματικού τίτλου της ταινίας, να γίνει στα ελληνικά «δεύτερη αλήθεια». Κατάλαβα όμως τα ηθικά διλλήματα που θέτει η Σουζάνα Μπίερ, της οποίας αυτή η ταινία στηρίζεται πάνω στη συμπεριφορά των ανθρώπων και ιδιαίτερα εκείνων που από επιπολαιότητα ή αδιαφορία για τις συνέπειες, παίρνουν μια σημαντική απόφαση χωρίς να μπορούν να διακρίνουν το σωστό από το λάθος.
Ο Αντρέας (να που «ελληνοποίησα» κι εγώ το όνομα του κεντρικού ήρωα), πολύ ερωτευμένος με τη γυναίκα του, για το χαρακτήρα της οποίας γνωρίζει λίγα, ή δεν έχει φροντίσει να μπει στις λεπτομέρειες της ψυχοσύνθεσής της, προκειμένου να μη την χάσει, προβαίνει σε μια μοιραία ενέργεια, η οποία όμως θα έχει επίδραση σε δυο οικογένειες: τη δική του και ενός ναρκομανούς, που αδιαφορεί για τη γυναίκα του και το μωρό τους. 
Το ερώτημα τελικά που τίθεται σε όλους τους αντρικούς χαρακτήρες της ταινίας είναι: Τι έπρεπε να πράξουν; Διότι οι γυναικείοι χαρακτήρες εμφανίζονται πιο κατασταλαγμένοι. Είναι και οι δυο μητέρες, βλέπετε, και η περίοδος μετά τη γέννα δημιουργεί συνήθως κάποια συναισθηματικά, ψυχολογικά προβλήματα. Αλλά όπως πάει θα αναγκαστώ να αποκαλύψω την υπόθεση. 
Κρατάω όμως ένα στοιχείο, από την ταινία, που καθορίζει και την εξέλιξή της: Το ένστικτο της μάνας. Δείτε το έτσι και τότε θα καταλάβετε, γιατί οι άντρες στην ταινία φέρθηκαν όπως φέρθηκαν. 
Δεν θα πω ότι είδα συναρπαστικές ερμηνείες (εκτός ίσως του Νικολάι Κόστερ Βαλντάου ως Αντρέα, που με συγκλόνισε), είδα όμως μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα οπτική, πάνω στις συζυγικές σχέσεις, τη μητρότητα, την πατρότητα και τις συνέπειες από τις γρήγορες αποφάσεις
Σκηνοθεσία: Σουζάνα Μπίερ
Με τους: Νικολάι Κόστερ Βαλντάου, Ούλριχ Τόμσεν, Μαρία Μπονεβί, Νικολάι Λι Κας, λίκε Μέι Άντερσεν
Προβάλλεται από 23/4/2015