28/5/15

Αποχαιρετισμός στη γλώσσα - Adieu au langage

Υπόθεση: «H ιδέα είναι απλή: Mια παντρεμένη γυναίκα κι ένας ανύπαντρος άνδρας συναντιούνται. Αγαπούν, τσακώνονται, τα αίματα ανάβουν. Ένας αδέσποτος σκύλος περιδιαβαίνει από την πόλη στην εξοχή. Οι εποχές περνούν. Ο άνδρας και η γυναίκα συναντιούνται ξανά. Ο σκύλος βρίσκεται ανάμεσά τους. O ένας είναι ο άλλος, και ο άλλος ο ένας και είναι τρεις. Ο πρώην σύζυγος διαλύει τα πάντα. Μία δεύτερη ταινία ξεκινά: ίδια με την πρώτη, κι όμως όχι. Από την ανθρώπινη φυλή περνάμε στη μεταφορά. Αυτό τελειώνει με γαβγίσματα και με τα κλάματα ενός μωρού. Στο μεταξύ, θα έχουμε δει ανθρώπους να μιλούν για την πτώση του δολαρίου, για την αλήθεια που κρύβεται στα μαθηματικά και για τον θάνατο ενός κοκκινολαίμη» (Ζαν-Λικ Γκοντάρ)
Κριτική: Προσωπική ταινία του 85χρονου Ζαν Λικ Γκοντάρ, για την οποία ένας συνάδελφος κατά τη δημοσιογραφική προβολή, είπε ότι τη βλέπει για δεύτερη φορά, ενώ ένας άλλος είπε ότι ανήκει στην κατηγορία των φεστιβαλικών ταινιών. Τους δικαιολογώ απόλυτα και τους δύο:
Ο πρώτος την έβλεπε για δεύτερη φορά προφανώς μήπως και καταλάβει κάτι, ενώ ο δεύτερος εννοούσε ότι είναι κατάλληλη για φεστιβάλ «με θέμα ταινίες του Ζαν Λικ Γκοντάρ», όπως συμπλήρωσα και συγκράτησε ένα μικρό χαμόγελο.
Η 43η μεγάλου μήκους ταινία του κορυφαίου αυτού σκηνοθέτη, είναι μια ερεθιστική επίθεση στο μυαλό και στις αισθήσεις, μια ωδή στην απόλυτη ελευθερία του σινεμά και μια απερίγραπτη κινηματογραφική εμπειρία, που πρέπει κανείς να βιώσει για να πιστέψει.
Η αλήθεια είναι ότι οι εικόνες πέφτουν με τέτοια με δύναμη στην οθόνη και οι ήχοι από διαφορετικές μουσικές, αλλά και διαφορετικές πηγές μέσα στην αίθουσα, πλημμυρίζουν το χώρο σε βαθμό, που θα ενοχλήσει τον ανυποψίαστο θεατή. Το dolby surround, χρησιμοποιείται από τον Ζαν Λικ Γκοντάρ με τέτοιο τρόπο, που νομίζεις ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ή με την μπάντα του ήχου της ταινίας, ή με τα ηχεία της αίθουσας.
Σκηνοθεσία: Ζαν Λικ Γκοντάρ
Με τους: Ελουάζ Γκοντέ, Καμέλ Αμπντελί, Ρισάρ Σεβαλιέ, Ζόι Μπρουνό, Κριστιάν Γκρεγκορί, Τζέσικα Έρικσον, Ρόξι Μιεβίλ, Ντιμίτρι Μπαζίλ, Αλεξάντρ Παϊτά
Προβάλλεται από 28/5/15