6/5/15

Έρωτας με την πρώτη μπουνιά - Les combattants

Υπόθεση: Περιτριγυρισμένος από την οικογένεια και τους φίλους του, ο Arnaud έχει μπροστά του ένα ήσυχο καλοκαίρι. Μέχρι που θα συναντήσει τη Madeleine, μια όμορφη και σκληροτράχηλη κοπέλα, με καλογυμνασμένο σώμα και ένα σωρό προφητείες για το τέλος του κόσμου. Εκείνος δεν έχει μεγάλες προσδοκίες, εκείνη προετοιμάζεται για το χειρότερο. Εκείνος δέχεται τα πράγματα όπως έχουν, εκείνη τσακώνεται, τρέχει, κολυμπάει και σπρώχνει τον εαυτό της στα άκρα. Αν και δεν του έχει ζητήσει τίποτα, μέχρι πού είναι διατεθειμένος να φτάσει για αυτήν; Είναι μια ιστορία αγάπης, ή επιβίωσης, ή και τα δύο.
Κριτική: Πώς γίνεται από «Οι μαχητές», ο τίτλος να γίνει στην Ελλάδα «Έρωτας με την πρώτη μπουνιά», μόνον ο διανομέας της ταινίας ξέρει.
Ξεκινάω με αυτή την παρατήρηση, διότι ο αρχικός τίτλος υποδηλώνει κάτι από το περιεχόμενο της ταινίας, που στρέφεται γύρω από το νόημα της ζωής και πως το εκλαμβάνουν δυο νεαρά παιδιά, που προσπαθούν να καταλάβουν τους εαυτούς τους και τι θέλουν από αυτήν.
Ο νεαρός Αρνό τα παίρνει όλα όπως έρχονται ενώ η Μαντλέν, που μπαίνει ξαφνικά στη ζωή του, γυμνάζεται και σκληραγωγείται για να επιβιώσει, όταν όλα θα πάνε στραβά σ’ αυτόν τον πλανήτη.
Θα συναντηθούν σε κέντρο νεοσυλλέκτων αλεξιπτωτιστών, όπου εκείνη περιμένει σκληρή εκπαίδευση, αλλά δεν τη βρίσκει με αποτέλεσμα οι αξιωματικοί που τους εκπαιδεύουν να φαίνονται κωμικοί στα μάτια της και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που τη ζημιώνουν, ενώ ο Αρνό υπακούει και δείχνει ότι διαθέτει «πνεύμα ομάδας».
Παρά τις διαφορές τους, οι συνθήκες θα τους φέρουν κοντά, να προσπαθούν ως αληθινοί μαχητές, να επιβιώσουν σε ένα αφιλόξενο δάσος κατά τη διάρκεια ενός βροχερού φθινοπώρου (η φωτογράφηση του δάσους και των λιμνών στην περιοχή Landes είναι υπέροχη) και να καταλάβουν πως όταν επέλθει ο πραγματικός κίνδυνος, καμία προετοιμασία δεν μπορεί να βοηθήσει παρά μόνον θεωρητικά (είναι διαφορετικό να αλέθεις στο μίξερ ένα ωμό ψάρι και να το ρουφάς σιγά-σιγά για να σκληραγωγηθείς και διαφορετικό να ψήνεις μια αλεπού μόλις την έχεις σκοτώσει και να την τρως με βουλιμία, όπως έκανε η Μαντλέν).
Σκηνοθεσία Τόμας Κέιλι
Με τους Αντέλ Χενέλ, Κέβιν Αζαΐς, Αντουάν Λοράν, Μπροιγκίτ Ρουάν, Ουίλιαμ Λεμπγκίλ
Προβάλλεται από 7/5/15