14/5/15

Mad Max: Ο δρόμος της οργής - Mad Max: Fury road

Υπόθεση: Στοιχειωμένος από το ταραχώδες παρελθόν του, ο Mad Max πιστεύει πως ο καλύτερος τρόπος να επιβιώσεις είναι να περιπλανιέσαι μόνος. Παρόλα αυτά, θα ακολουθήσει μια ομάδα που προσπαθεί να δραπετεύσει στην Άγονη Γη, σε ένα Πολεμικό Καραβάνι που το οδηγεί η αρχηγός τους, Furiosa. Δραπετεύουν από ένα Οχυρό που το διοικεί ο τύραννος Immortan Joe, από τον οποίο και έκλεψαν κάτι αναντικατάστατο. Εξοργισμένος, o πολέμαρχος θα συγκεντρώσει όλη τη συμμορία του και θα κυνηγήσει τους αντάρτες στον Πόλεμο του Δρόμου που θα ακολουθήσει.
Κριτική: Γιατί δηλαδή, θα έπρεπε η πραγματικά επιτυχημένη τριλογία Mad Max (1979), Mad Max: The Road Warrior (1981) και Mad Max: Beyond Thunderdome (1985) να μην εκμεταλλευθεί κι αυτή τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τεχνολογίας;
Εδώ είμαστε λοιπόν, με το story να επαναλαμβάνεται με τον γλυκανάλατο Τομ Χάρντι στο ρόλο του Τρελού Μαξ και την κούκλα (έτσι κι αλλιώς, κι αλλιώτικα και εννοώ ακόμα και με ξυρισμένο κεφάλι) Σαρλίζ Θερόν, να ανεβοκατεβαίνουν στις ερημικές Αυστραλιανές εκτάσεις ως νέοι αβορίγινες και να αντιμετωπίζουν την απόλυτη παράνοια.
«Και όλα αυτά για ένα συζυγικό καυγαδάκι», όπως λέει και ένας αγριάνθρωπος σε μια στιγμή κριτικής σκέψης και αυτοκριτικής, διότι η δράση είναι τόσο συνεχής και αμείωτη, που λες μπράβο του που πρόλαβε και το σκέφτηκε κι αυτό. Είναι δε απορίας άξιο, ότι μέσα σε τόσο δυστοπικό περιβάλλον και με έλλειψη νερού και καυσίμων, μένει χώρος στο μυαλό των παρανοϊκών να σκεφτούν τη Γυναίκα.
Παίζει δε μεγάλο ρόλο η Γυναίκα σ’ αυτό το φιλμ. Όχι μόνο με τη μορφή της Φουριόζα (Σαρλίζ Θερόν), αλλά και με τη μορφή των άλλων γυναικών, που χρησιμοποιούνται για την αναπαραγωγή και άλλες εργασίες.
Τα ψηφιακά εφέ δημιουργούν ένα περιβάλλον καταπληκτικό. Ο σχεδιασμός είναι εξαιρετικός. Οι διάλογοι στο σενάριο, γύρω στις τρεις σελίδες, ενώ το story-board μπορεί να έχει και 5.000 καρέ. Το μήνυμα πάντως, δεν παύει να είναι οικολογικό.
Για ερμηνείες να μη γράψω, διότι οι stuntmen-women είναι περισσότεροι-ες από τους ηθοποιούς και τους κομπάρσους, αλλά η σκηνοθεσία και το μοντάζ είναι κοφτά και στακάτα. Όσο για τη μουσική; Αν δεν ήταν κι αυτή, όλα τα άλλα θα ήσαν ανούσια. Έχετε κλείσει ποτέ τον ήχο σε σκηνές ηρωικής δράσης; Κάντε το κι αν δεν βαρεθείτε…
Δείτε την ταινία και μάλιστα σε 3D.
Εμείς πάντως, στη δημοσιογραφική προβολή δεν την είδαμε σε 3D και ευχαριστούμε πολύ. Ευτυχώς, που μας επιτρέπουν τα σνακ στην αίθουσα και το απολαμβάνουμε.
Σκηνοθεσία:  Τζορτζ Μίλερ
Με τους; Τομ Χάρντι, Σαρλίζ Θέρον, Νίκολας Χουλτ, Χιου Κέις-Μπερν, Τζος Χέλμαν, Νέιθαν Τζόουνς, Ζόι Κράβιτς, Ρόσι Χάντινγκτον-Γουάιτλι, Άμπεϊ Λι
Προβάλλεται από 14/5/15