21/5/15

Χαμένος παράδεισος - Paradise lost

Υπόθεση: Ο Νικ θεωρεί ότι έχει βρει τον επί γης παράδεισο όταν φτάνει στην Κολομβία, εκεί όπου έχει μετακομίσει ήδη ο αδερφός του. Τιρκουάζ λίμνες, κατάλευκες αμμουδιές, τέλεια κύματα – όλα μοιάζουν όνειρο για τον νεαρό Καναδό σέρφερ, ειδικά όταν συναντά τη Μαρία, μία πανέμορφη νεαρή Κολομβιανή, την οποία ερωτεύεται παράφορα. Ο πρώτος καιρός περνά ειδυλλιακά, μέχρι που η Μαρία τον συστήνει στον θείο της: τον θρυλικό έμπορο ναρκωτικών, Πάμπλο Εσκομπάρ. Σιγά-σιγά, ο Νικ θα μπει όλο και πιο βαθιά στην τεράστια εγκληματική οργάνωση του Εσκομπάρ, η δεσποτική αλλά και χαρισματική προσωπικότητα του οποίου ελέγχει τους πάντες γύρω του. Θα μπορέσει να ξεφύγει από τα φονικά δίχτυα του καρτέλ όταν πια η κατάσταση εκτροχιαστεί;
Κριτική: Για σκηνοθετικό ντεπούτο, δεν τα πήγε και άσχημα ο Αντρέα Ντι Στέφανο.
Η ταινία του (σαφώς επηρεασμένη από το «Νονό» του Κόπολα) έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που κρατά το ενδιαφέρον του θεατή αμείωτο. Έχει πάρει μια αληθινή ιστορία, αυτή του Πάμπλο Εσκομπαρ, διαβόητου εμπόρου ναρκωτικών, την έχει διανθίσει με μια ρομαντική και τρυφερή αισθηματική ιστορία, με έντονο σασπένς για την εξέλιξη και την έχει γυρίσει σε εξωτικές περιοχές. 
Ταυτόχρονα, έχει έναν υπέροχο πρωταγωνιστή, τον Μπενίτσιο Ντελ Τόρο (που εδώ υποδύεται τον «κακό» της ταινίας, τον Εσκομπάρ), που περιστοιχίζεται από δύο νεαρούς και γοητευτικούς ηθοποιούς: τον Τζος Χάτσερσον, που υποδύεται τον ανήσυχο Νικ που έχει ανακαλύψει τον επίγειο παράδεισο και τη γλυκιά και γοητευτική Κλαούντια Τράισακ, που υποδύεται το μεγάλο του έρωτα την Μαρία, ανιψιά του Εσκομπάρ.
Ο Νικ έχει αντιληφθεί κάτι, που κανείς συγγενής του Εσκομπάρ ή ντόπιος δεν θέλει να παραδεχθεί: Το γεγονός, ότι τα λεφτά του δεν τα έχει βγάλει «με το σταυρό στο χέρι». Για όλους ο Εσκομπάρ είναι κάτι σαν εθνικός ευεργέτης. «Τι δουλειά κάνει ο θείος σου Μαρία;», «Εμπορεύεται κοκαΐνη». Έκπληκτος ο Νικ. «Μα είναι το εθνικό μας προϊόν και ο θείος μου κάνει εξαγωγές», εξηγεί με αθωότητα η Μαρία.
Έτσι ο Αντρέα Ντι Στέφανο χτίζει την προσωπικότητα του Εσκομπάρ, αλλά και την ταινία του, μιμούμενος τον Κόπολα. Όλα είναι ρόδινα και χαλαρά, όπως και η ζωή του Νικ πριν φτάσει στην Κολομβία και οι οικογενειακές σχέσεις στη φαμίλια οι ιδανικότερες του κόσμου. Υποθέσεις επιλύονται αφήνοντας πίσω τους νεκρούς, αλλά όλοι μιλούν για «ατυχείς συμπτώσεις» και σιγά – σιγά ο Νικ θα πολιτογραφηθεί ως άνθρωπος της οικογένειας. Με όλες τις συνέπειες…
Η σκηνοθεσία είναι συμπαγής, οι ερμηνείες εξαιρετικές, η φωτογραφία υπέροχη (έως τουριστική), το σενάριο έχει τις σωστές αναδρομές στο παρελθόν, ώστε να κρατούν σε αγωνία και γενικά έχουμε μια πολύ καλή περιπέτεια.
Σκηνοθεσία: Αντρέα Ντι Στέφανο
Με τους: Μπενίτσιο Ντελ Τόρο, Τζος Χάτσερσον, Μπρέιντι Κορμπέ, Κλαούντια Τράισακ, Άνα Ζιραρντό, Κάρλος Μπαρδέμ
Προβάλλεται από 21/5/15