28/5/15

Ο νόμος της σιωπής - Son of a gun

Υπόθεση: Ο 19χρονος ΤζέιΑρ καταλήγει στη φυλακή για ένα μικρό παράπτωμα- είναι τρομερά νευρικός κι ευάλωτος. Ο Μπρένταν - ο πιο επικίνδυνος ίσως άντρας στην Αυστραλία-, θα τον πάρει υπό την προστασία του, και θα τον αναγκάσει να τον βοηθήσει να σχεδιάσουν την απόδραση τους. Ο ΤζέιΑρ τυφλωμένος από την υπόσχεση για αμύθητο χρυσό που του δίνουν, τους βοηθά, αλλά σύντομα θα ανακαλύψει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Καθώς οι εντάσεις ανεβαίνουν, ο νεαρός άντρας αρχίζει να αναρωτιέται αν μπορεί να εμπιστευτεί τον προστάτη του.
Κριτική: Τυπική περιπέτεια δράσης, στο πνεύμα «ιστορία φυλακής - φιλία - μεγάλη ληστεία - δυσπιστία μεταξύ των συνεταίρων – έρωτας – προδοσία».
Μόνο η ιστορία αλλάζει, αφού εδώ έχουμε το νεαρό που μπαίνει φυλακή δι’ ασήμαντον αφορμήν και εξελίσσεται σε προστατευόμενο μεγάλου καθάρματος, που τον χρειάζεται πρώτα για να αποδράσει και ύστερα για να κάνει μια μεγάλη ληστεία χρυσού.
Ο νεαρός Μπρέντον Θουάιτς, ως «πρωτάρης κακός» Τζέι Αρ, όσο δεν μιλάει είναι καλός ηθοποιός. Γι’ αυτόν, ο νόμος της σιωπής του τίτλου του βγαίνει χρυσός, διότι όταν μιλάει χάνει. 
Ο προστάτης του, ο Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, είναι αρκετά «κακός» ως Μπρένταν, αλλά όσο δεν χαμογελάει και ας προσπαθεί να κάνει τον «κακό». Είναι γλυκερός.
Η Αλίσια Βικάντερ (που την είχαμε δει πρόσφατα στο sci-fi  «Από μηχανής» ή Ex Machina, εδώ το παίζει «μοιραία γυναίκα», διότι πάντα υπάρχει μια μοιραία γυναίκα στις μεγαλοσυμμορίες, αλλά είναι πολύ μικρή για το ρόλο της μοιραίας.
Το τυπικό σενάριο και η σκηνοθεσία μου άρεσαν. Υπάρχει πλοκή και δεν βαριέσαι. Έχει δε και αρκετές σκηνές έντονης δράσης, ενώ η μουσική ειδικά στις «σκηνές φυλακής» συμβάλλει στο σχετικό ψυχοπλάκωμα και στην ένταση των σκηνών καταδίωξης. 
Γενικά, η ταινία βλέπεται ευχάριστα και με ενδιαφέρον.
Του Τζούλιους Έιβερι
Με τους Γιούαν Μακγκρέγκορ, Μπρένταν Κέρκβλιετ, Μπρέντον Θουάιτς, Αλίσια Βικάντερ, Γκέοφ Κέλσο, Τζάσεκ Κόμαν, Ματ Ναμπλ, Πίτερ Νίβς, Τομ Μπαντζ
Προβάλλεται από 28/5/15