11/6/15

Πέθανε ο Σερ Κρίστοφερ Λι

Μια εμβληματική μορφή του κινηματογράφου, ο Βρετανός ηθοποιός Σερ Κρίστοφερ Λι, πέθανε πλήρης ημερών (σε ηλικία 93 ετών) «την Κυριακή 7 Ιουνίου», όπως ανακοινώθηκε χθες.
Ο Κρίστοφερ Λι ήταν ο ηθοποιός που έδωσε σάρκα και οστά στον κλασσικό ήρωα του Μπράαμ Στόουκερ, τον Κόμητα Δράκουλα - Βρικόλακα των Καρπαθίων. 
Ο Λι έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως Κόμης Δράκουλα το 1958 στην ταινία με τίτλο «Τρόμος του Δράκουλα», της γνωστής για τις ταινίες τρόμου εταιρίας Hammer Films. Παραδόξως, δεν εμφανίστηκε στην ταινία «Οι κόρες του Δράκουλα» (1960), αλλά συνέχισε αμέσως μετά το ρόλο του, το 1965, στη συγκλονιστική ταινία «Δράκουλας: Ο Πρίγκιπας του Σκότους».
Το ύψος του (1,96), η επιβλητική φυσιογνωμία του και η φυσική αριστοκρατικότητά του, τον είχαν καθιερώσει σε ρόλους κυρίως ευγενών, αλλά με χαρακτήρα εσωστρεφή, σκοτεινό και δόλιο. Μεταξύ άλλων, είχε υποδυθεί τον Φου Μαν Τσου (στο The Face of Fu Manchu - 1965), αλλά και τον Ρασπούτιν (στο «Τα Πύρινα Μάτια του Μαύρου Πύργου» - Rasputin: The Mad Monk - 1966)
Η μυστηριακή του φυσιογνωμία ήταν και ο λόγος, που είχε επιλεγεί από τους παραγωγούς της σειράς Τζέιμς Μποντ, ώστε να υποδυθεί τον Σκαραμάνγκα, έναν αδίστακτο «δολοφόνο επ’ αμοιβή» (στη φωτογραφία), για τον οποίο ο Πράκτορας 007 (τον οποίο υποδυόταν ο Ρότζερ Μουρ) είχε πάρει εντολή να τον σκοτώσει στην ταινία «Ο άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι» (1974). 
Για να μη ταυτιστεί με τις ταινίες τρόμου έπαιξε και σε άλλες ταινίες, όπως: «Αεροδρόμιο ‘77» και «1941» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, «Πόλεμος των Άστρων - Επεισόδιο ΙΙ: Η επίθεση των Κλώνων» και στο «Επεισόδιο ΙΙΙ: Η εκδίκηση των Σιθ.», ενώ πιο πρόσφατα ενσάρκωσε τον μάγο Σάρουμαν στην τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».
Συνεργάστηκε επίσης με τον Τιμ Μπάρτον στις ταινίες «Η νεκρή νύφη», «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας», «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», «Ο μύθος του ακέφαλου καβαλάρη» και «Dark Shadows». Το 2011 επέστρεψε στην εταιρεία παραγωγής Hammer πρωταγωνιστώντας στο θρίλερ «The Resident» δίπλα στη Χίλαρι Σουόνκ. Πρωταγωνίστησε τέλος, στην ταινία φαντασίας «Άγγελοι στο Νότινγκ Χιλ», η οποία ακόμη δεν έχει προβληθεί στις αίθουσες και στην οποία ενσαρκώνει μία θεϊκή φιγούρα που προστατεύει την υφήλιο.
Για τις υπηρεσίες του στη δραματική τέχνη και τις φιλανθρωπίες του, ανακηρύχθηκε Ιππότης της Βασίλισσας της Αγγλίας το 1991.
Τη θλίψη του για το θάνατο του σπουδαίου ηθοποιού εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. «Εκφράζουμε τη θλίψη μας για το θάνατο του Κρίστοφερ Λι, ενός Τιτάνα της Χρυσής Εποχής του Σινεμά και ενός διακεκριμένου βετεράνου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που θα μας λείψει πολύ», ήταν η ανάρτηση του Κάμερον στο Twitter.