24/6/15

Μακριά από το πλήθος – Far from the madding crowd

Υπόθεση: Η ιστορία της Μπάθσιμπα Έβερντιν, μιας ανεξάρτητης και δυναμικής νεαρής γυναίκας που κληρονομεί τη φάρμα του θείου της. Οικονομικά αυτόνομη (κάτι το σπάνιο στη βικτωριανή εποχή), όμορφη και πεισματάρα, η Μπάθσιμπα προσελκύει τρεις πολύ διαφορετικούς αλλά αποφασισμένους μνηστήρες: τον Γκάμπριελ Όουκ, έναν βοσκό μαγεμένο από την ισχυρογνωμοσύνη της, τον Φρανκ Τρόι, έναν όμορφο και απερίσκεπτο λοχία, και τον Ουίλιαμ Μπόλντγουντ, έναν ευκατάστατο και ώριμο εργένη.
Κριτική: Βασισμένη στο κλασσικό μυθιστόρημα «Far from the madding crowd», που γράφτηκε το 1874 από τον Τόμας Χάρντι, η ταινία δεν είναι άλλη από εκείνη του 1967 (Μακριά από το αγριεμένο πλήθος) του Τζον Σλέσινγκερ με τη Τζούλι Κρίστι στο ρόλο της Μπαθσίμπα Έβερντιν, τον Άλαν Μπέιτς στο ρόλο του βοσκού Γκάμπριελ, τον Πίτερ Φιντς σε εκείνο του πλούσιου γαιοκτήμονα Γουίλιαμ Μπόλντγουντ και τον Τέρενς Σταμπ, στον αντίστοιχο λοχία Τρόι. Εμβληματική ταινία για την ιστορία μιας κοπέλας που χαρακτηρίστηκε ως μια άλλη Σκάρλετ Ο’ Χάρα και δεν μπορούσα να μην αναφερθώ.
Η ταινία του Βίντεμπεργκ, λιγότερο φωτεινή από εκείνη του Σλέσινγκερ δεν παύει να είναι όμοια διεισδυτική στους διαφορετικούς χαρακτήρες του μυθιστορήματος, πράγμα που την κάνει εξίσου ελκυστική, ενώ και η διανομή των ρόλων σ’ αυτήν είναι ιδιαίτερα προσεγμένη.
Η Κάρεϊ Μάλιγκαν υποδύεται χωρίς υπερβολές και νάζια την πλούσια, ευάλωτη και ελκυστική Μπαθσίμπα, η οποία στην αρχή άθελα και στη συνέχεια ωθούμενη από τον επιπόλαιο και εγωιστικά κολακευμένο χαρακτήρα της, προκαλεί τρεις διαφορετικούς άντρες να θέλουν να την κατακτήσουν. Δίπλα της, ο Ματίας Σένερτς υποδύεται λιτά, αλλά με εσωτερική δύναμη τον σταθερό σα βράχο αγρότη και βοσκό Γκάμπριελ, που της κάνει πρόταση γάμου, ερωτευμένος με την πρώτη ματιά και αντιλαμβανόμενος τι ακριβώς θέλει εκείνη και πώς να της το προσφέρει. Δεύτερος, εξίσου καλός ο Τομ Στέριτζ, υποδύεται τον γοητευτικό και φιλήδονο λοχία, που την κατακτά με την αποφασιστικότητα και επιθετικότητά του, πράγμα που απουσιάζει από τον Γκάμπριελ και τρίτος, ο Μάικλ Σιν υποδύεται χωρίς δυσκολία τον απόμακρο, μοναχικό και διστακτικό γαιοκτήμονα Γουίλιαμ Μπόλντγουντ. Τρεις διαφορετικοί τύποι, απέναντι σε μια κοπέλα ευμετάβλητου συναισθηματικά χαρακτήρα, η οποία θέλει να κινείται ανεξάρτητα και αυτοδύναμα, αλλά σε μια κοινωνία που δεν είναι ακόμα έτοιμη για αυτό το είδος γυναίκας. 
Η σκηνοθεσία διεισδύει στους χαρακτήρες, οι ερμηνείες είναι αρκετά καλές, η φωτογραφία θυμίζει πίνακες εποχής, τα κοστούμια και το περιβάλλον είναι αυθεντικά και η μουσική διακριτική και ρομαντική όσο χρειάζεται. Συνολικά, πρόκειται για μια πολύ καλή ταινία.
Του Τόμας Βίντερμπεργκ
Με τους Κάρεϊ Μάλιγκαν, Μάικλ Σιν, Ματίας Σένερτς, Τομ Στάριτζ, Τζούνο Τεμπλ, Τζέσικα Μπάρντεν
Προβάλλεται από 25/6/15