22/6/15

Οικογένεια Μπελιέ - La Famille Bélier

Υπόθεση: Όλοι στην οικογένεια της Πολά είναι κωφοί εκτός από εκείνη. Όχι ότι αυτό είναι πρόβλημα: πέρα από τις πάμπολλες υποχρεώσεις τους στην οικογενειακή φάρμα, ο πατέρας της αποφασίζει να βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος, η μητέρα της τον υποστηρίζει όσο μπορεί και ο 14χρονος αδερφός της είναι ερωτευμένος με την καλύτερή της φίλη! Το μεγαλύτερο πρόβλημά της Πολά είναι η φοβερά πολυάσχολη καθημερινότητά της, αφού βοηθά την οικογένειά της στη φάρμα τους, είναι ο συνδετικός τους κρίκος με τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ γίνεται μέλος της σχολικής χορωδίας. Σύντομα έχει την ευκαιρία να εντυπωσιάσει τους πάντες με την υπέροχη φωνή της και ο καθηγητής της αποφασίζει να την προετοιμάσει για έναν διαγωνισμό τραγουδιού, που μπορεί να της εξασφαλίσει την είσοδο σε μια σπουδαία μουσική σχολή στο Παρίσι. Πώς, όμως, θα ακολουθήσει ένα όνειρο που δεν μπορεί να καταλάβει η οικογένειά της; Και πώς θα μπορέσει να τους αποχωριστεί;
Κριτική: Δεν είχα δει έγκαιρα την ταινία και έτσι δεν ήμουν σε θέση να γράψω κάτι γι' αυτήν. Την είδα σε καλοκαιρινό κινηματογράφο, όμως, και παρά τους ήχους που συνοδεύουν τις θερινές -και υπαίθριες- προβολές διαπίστωσα ότι το κοινό, παρά το γεγονός ότι είχε πάει να δει μια κωμωδία, στις "κρίσιμες" παρέμενε άφωνο αντιδρώντας φυσιολογικά σε όσα κωμικοτραγικά συνέβαιναν. 
Προσωπικά, βρήκα την ταινία αριστουργηματική από άποψη σεναρίου (τα προβλήματα της μοναδικής ομιλούσας σε μια οικογένεια κωφαλάλων, η οποία μάλιστα θέλει να συμμετάσχει σε διαγωνισμό τραγουδιού) και πάρα πολύ καλή από άποψη σκηνοθεσίας και ερμηνειών. Έχει τις σωστές δόσεις μιας κομψής, φινετσάτης κωμωδίας και ενός δράματος ικανού να βουρκώσει τον ευαίσθητο θεατή, αλλά όχι να του "μαυρίσει την ψυχή".
Από τις δυνατές σκηνές της ταινίας, ξεχώρισα τη σκηνή που η μητέρα (πολύ καλή η Καρίν Βιάρ), ομολογεί ότι όταν γέννησε την κόρη της ευχόταν να είναι κωφάλαλη για να μη της δημιουργεί προβλήματα, η σκηνή που ο σκηνοθέτης κόβει τον ήχο ώστε ο θεατής να συνειδητοποιήσει πως είναι να είσαι κωφός και η σκηνή που η κόρη (η ανερχόμενη νεαρή Λουάν Εμερά) τραγουδά κινώντας ταυτόχρονα τα χέρια της στη νοηματική γλώσσα, ώστε οι γονείς της να καταλαβαίνουν τους στίχους του τραγουδιού.
Συνολικά, αυτή η ταινία που διαπραγματεύεται το διαφορετικό (από την ανάποδη για τον περισσότερο κόσμο) είναι έξοχη και πρέπει να τη δείτε.
Του Ερίκ Λαρτιγκό
Με τους Καρίν Βιάρ, Φρανσουά Νταμιέν, Ερίκ Ελμοσνίνο, Λουάν Εμερά
Προβάλλεται από 11/6/2015