4/6/15

San Andreas: Επικίνδυνο Ρήγμα - San Andreas

Υπόθεση: Μετά την ενεργοποίηση του διαβόητου ρήγματος του Σαν Ανδρέας και τον τρομερό σεισμό 9 ρίχτερ που προκάλεσε, ένας πιλότος διασωστικού ελικοπτέρου με την εν διαστάσει σύζυγό του θα μεταβούν από το Λος Άντζελες στο Σαν Φρανσίσκο για να σώσουν την μοναχοκόρη τους. Το επικίνδυνο ταξίδι είναι μόνο η αρχή: πάνω που πιστεύουν ότι τα χειρότερα πέρασαν, νέα εμπόδια και αντιξοότητες θα εμφανιστούν στον δρόμο τους.
Κριτική: Όταν από τις εναρκτήριες σκηνές του φιλμ, βλέπεις να καταστρέφεται ολοσχερώς το Φράγμα Χούβερ, το οποίο παράγει ηλεκτρική ενέργεια 4,2 δισεκατομμυρίων κιλοβάτ ετησίως για τρεις πολιτείες (Νεβάδα, Αριζόνα και Καλιφόρνια) και αντιμετωπίζεται (από τον σεισμολόγο Πολ Τζιαμάτι) ως ένδειξη επικείμενου σεισμού μεγαλύτερης κλίμακας, αντιλαμβάνεσαι ότι οι καταστροφές που θα επακολουθήσουν θα είναι βιβλικές και θεαματικές (το φράγμα Χούβερ, θα μπορούσε από μόνο του να αποτελέσει μια δίωρη ταινία καταστροφής).
Πράγματι, οι εικόνες που ακολουθούν τα έχουν όλα και σε 3d: Αβυσσαλέα εδαφικά ρήγματα, κυματοειδείς δονήσεις εδάφους, πτώσεις ουρανοξυστών, πυρκαγιές λόγω διαφυγής του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται ευρέως στην περιοχή, μιας και η παροχή ηλεκτρισμού πρέπει να έχει διακοπεί μετά την πτώση του Φράγματος Χούβερ, δημιουργία φαινομένου τσουνάμι, δεκαόροφα κρουαζιερόπλοια που βγαίνουν στη ξηρά και όποια άλλη καταστροφή μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου. Τα πάντα καταστρέφονται. Τα πάντα, εκτός… όσων επίγειων, εναέριων και θαλάσσιων μηχανημάτων και ασύρματων συσκευών χρησιμοποιούν τα μέλη της οικογενείας του πιλότου της Πυροσβεστικής Ρέι, για την οποία οικογένεια το σενάριο δεν διαθέτει καμία πρωτοτυπία.
Η σεναριακή συνταγή, προβλέπει (για άλλη μια φορά σε ταινία καταστροφής) μια εν διαστάσει οικογένεια, η οποία κάτω από αντιξοότητες θα καταλάβει ότι θα πρέπει να δράσει ενωμένη. Που σημαίνει ότι ο Ρέι (Ντουέιν Τζόνσον), μέσα σε όλο το χαμό που επικρατεί, θα οδηγήσει ελικόπτερο, αυτοκίνητο, αεροπλάνο και θαλάσσιο σκάφος προκειμένου να σώσει όλη την οικογένεια (Αλεξάντρα Νταντάριο και Κάρλα Κουτζίνο) και τον μελλοντικό γαμπρό του με τον μικρό αδερφό του. Όλα προβλέψιμα, μέχρι τελευταίας σεναριακής αράδας. Μόνον, ένα γλυκό σκυλάκι που να σώζεται κι αυτό τελευταία στιγμή, δεν έχει η ταινία και ίσως δεν προβλέφθηκε για να μη θεωρηθεί η ταινία «παιδική».
Για τους διαλόγους και τις ερμηνείες τι να πω; Σε ορισμένα σημεία προκαλούν θυμηδία. 
Κατά τα άλλα, τα εφέ είτε ψηφιακά, είτε σε μακέτες είναι μοναδικά, τέλεια και ρεαλιστικά, δε ήχος και η τρισδιάστατη εικόνα αξίζουν τον κόπο. 
Σκηνοθεσία: Μπραντ Πέιτον
Με τους: Ντουέιν Τζόνσον, Κάρλα Γκουτζίνο, Αλεξάντρα Νταντάριο, Άρτσι Παντζάμπι, Πολ Τζιαμάτι, Χιούγκο Τζονστόουν-Μπερτ, Κάιλι Μινόγκ
Προβάλλεται από 4/6/15