24/6/15

Slow West

Υπόθεση: Στα δραματικά τοπία του Κολοράντο, ο Σίλας Σέλεκ (Φασμπέντερ), ένας επικίνδυνος περιπλανώμενος, συναντά τον έφηβο Τζέι (Κόντι Σμιτ-Μακφί). Παρόλο που μια τέτοια συνάντηση κανονικά θα οδηγούσε σε μια μονομαχία μέχρι θανάτου, ο Σίλας επιλέγει να μην σκοτώσει τον Τζέι και αντίθετα του προσφέρει προστασία, σε αντάλλαγμα για χρήματα. Ο Τζέι έχει έρθει στην Αμερική για να βρει την αγαπημένη του, τα κίνητρα του Σίλας, όμως, παραμένουν μυστηριώδη. Στο ταξίδι αυτό, γεμάτο με κίνδυνο, προδοσίες και βία, ο Τζέι θα συνειδητοποιήσει ότι η Δύση δεν δείχνει οίκτο στους αθώους…
Κριτική: Μια ευρωπαϊκή ματιά στην Άγρια Δύση και μάλιστα στις απαρχές της αποίκισης. Ο κεντρικός ήρωας είναι ένας νεαρός από τη Σκωτία και ψάχνει να βρει την αγαπημένη του, που ήρθε οικογενειακώς στην Αμερική. Τον βοηθά ένας κυνηγός επικηρυγμένων, ο οποίος στο βάθος είναι συναισθηματικός τύπος, τελείως διαφορετικός από τους σκληροτράχηλους, που έχουμε συνηθίσει στα τυπικά γουέστερν.
Ο σκηνοθέτης Μακλίν έχει φτιάξει ένα βίαιο και αντισυμβατικό γουέστερν, με φόντο ένα μεγάλο έρωτα, για τον οποίο μας ενημερώνει με flashbacks. Από την άλλη, αναπαριστά τη βία της εποχής με ένα τρόπο που θυμίζει τους αδερφούς Κοέν. Μια αφήγηση που βασίζεται στις συμπτώσεις, στην κακή τύχη και στην ειρωνεία, σε μια μέτρια απομίμηση των αδερφών Κοέν.
Ο Φασμπέντερ συνδυάζει αρμονικά τον κυνισμό του κυνηγού επικηρυγμένων με την ευαισθησία του ήρεμου ανθρώπου, που μπορεί να ξεχωρίζει το καλό από το κακό. Βοηθά το νεαρό (που τον υποδύεται ο ταλαντούχος Κόντι Σμιτ Μακφί) με την ίδια ευκολία που σκοτώνει όσους του στέκονται εμπόδιο.
Η φωτογραφία του Νεοζηλανδικού τοπίου είναι αρκετά καλή, ξεφεύγοντας από τα καθιερωμένα στις ταινίες του είδους τοπία, ενώ ακόμα και τα κοστούμια για ένα παρατηρητικό βλέμμα, δεν είναι αυτά που έχουμε συνηθίσει από τα αμερικανικά γουέστερν, με τα γήινα χρώματα. Αλλά είπαμε. Πρόκειται για αντισυμβατική για το είδος της ταινία.
Του Τζον Μακλίν
Με τους Μάικλ Φασμπέντερ, Κόντι Σμιτ Μακφί, Μπεν Μέντελσον, Κάρεν Πιστόριους, Καλάνι Κουιέπο
Προβάλλεται από 25/6/15