13/6/15

Διακοπές στη Βενετία – Summertime

Υπόθεση: Η Τζέιν, μια μοναχική γυναίκα από το Οχάιο, φτάνει στη Βενετία για να κάνει τις διακοπές που χρόνια ονειρευόταν. Η Τζέιν αγαπά την ανεξαρτησία της, αλλά δε μπορεί παρά να ζηλεύει τα αμέτρητα ζευγάρια που συναντά γύρω της. Περιπλανιέται άσκοπα με μόνη της συντροφιά μία κάμερα. Συναντά τυχαία το Ρενάτο και μεταξύ τους γεννιέται ο έρωτας. Η Τζέιν είναι έτοιμη να υποκύψει στο φλερτ του Ρενάτο, όταν ανακαλύπτει ότι ο άνδρας αυτός είναι παντρεμένος.
Κριτική: Μια πραγματικά καλοκαιρινή ταινία, με πρωταγωνίστρια την ηθοποιό που ενσάρκωνε τη συντηρητική αμερικάνα με το αυστηρό ύφος, η οποία όταν χαμογελούσε ήταν θείο δώρο.
Εδώ, έχει αποφασίσει να κάνει διακοπές στη Βενετία, μη δίνοντας σημασία στο γεγονός ότι πρόκειται για μια άκρως ερωτική πόλη. Έτσι σε πολύ μικρό διάστημα θα βρεθεί να έχει ερωτευτεί με τον κλασσικό μεσογειακό τύπο, που μπορεί να ρίξει κάθε γυναίκα (εποχής 1955, βέβαια) με μια ματιά και με δύο ρομαντικές λέξεις.
Πολύ καλές οι ερμηνείες, τόσο της Κάθριν Χέπμπορν, στο ρόλο της αυστηρής 45ντάρας που όμως ψάχνεται, όσο και του Ροσάνο Μπράτσι με το γοητευτικό ταπεραμέντο. 
Τουριστική, η φωτογράφηση (το Technicolor σε όλο του το μεγαλείο) της Βενετίας, η οποία αναδεικνύεται μέσα από το φακό του Ντέηβιντ Λιν, όχι μόνο ως place to be, αλλά και ως μια διαφορετική κουλτούρα, εστιάζοντας στους περαστικούς, στις κινήσεις τους και στον τρόπο ζωής τους γενικά, που εμφανίζονται φιλόξενοι και εγκάρδιοι απέναντι στους τουρίστες και ειδικά τους αμερικανούς. Μη ξεχνάμε ότι το σενάριο αναφέρεται σε μια εποχή λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Του Ντέιβιντ Λιν
Με τους Κάθριν Χέμπορν, Ροσάνο Μπράτσι
Προβάλλεται από 11/6/15