1/6/15

Μανταρίνια - Tangerines

Υπόθεση: Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός Εσθονού καλλιεργητή μανταρινιών, ο οποίος μέσα στο πόλεμο της Αμπχαζίας του 1992, περιθάλπει με περίσσια ανθρωπιά δύο βαριά τραυματισμένους από αντίπαλα στρατόπεδα. Ο ένας μισθοφόρος Τσετσένος και ο άλλος Γεωργιανός. Η συμβίωση κάτω από την στέγη του γενναιόδωρου Εσθονού θα τους κάνει να καταλάβουν ότι περισσότερα πράγματα τους ενώνουν, παρά τους χωρίζουν.
Κριτική: Η ταινία που με την εφετινή υποψηφιότητά της έφερε για πρώτη φορά την Εσθονία στο Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Είναι ένα εξαιρετικό αντιπολεμικό δράμα, σκηνοθετημένο από Γεωργιανό Ζάζα Ουρουσάντζε και τοποθετείται στο 1992 σε ένα κτήμα ενός φιλήσυχου εσθονού καλλιεργητή μανταρινιών.
Ενώ μαίνεται ο πόλεμος της Αμπχαζίας που δεν τον αφορά, θα αποδείξει με τη γεμάτη ανθρωπιά στάση του, σε έναν μισθοφόρο Τσετσένο και ένα γεωργιανό αντίπαλό του, ότι αυτά που τους ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν. 
Με λιτή ερμηνεία, ο εκφραστικός Λέμπιτ Ούλφσακ υποδύεται τον ηλικιωμένο καλλιεργητή, που περιθάλπει τους δυο αντιπάλους και ουσιαστικά δίνει τον παλμό αυτής της τρυφερής και γεμάτης ανθρωπιά ταινίας, η ουσία της οποίας βρίσκεται στη ματαιότητα του πολέμου και αποκρυσταλλώνεται στους -επίσης λιτούς- διαλόγους, που συνοψίζονται σε απλές φράσεις, όπως «τι σημασία έχει από ποια μεριά των συνόρων βρίσκεσαι» και «τι σημασία έχει που θα θαφτεί κάποιος». Ο πόλεμος είναι πάντα οδυνηρός και αυτό αποδεικνύεται σπαρακτικά σ’ αυτή την πραγματικά συγκινητική ταινία.
Σκηνοθεσία: Ζάζα Ουρουσάντζε
Με τους: Λέμπιτ Ούλφσακ, Έλμο Νουγκάνεν, Γκιόργκι Νακασίντζε, Μίσα Μέσκι, Ράιβο Τρας
Προβάλλεται από 28/5/2015