4/6/15

Μην ενοχλείτε, παρακαλώ! - Une heure de tranquillité

Υπόθεση: Όταν ο φανατικός θαυμαστής της τζαζ, Μισέλ, βρίσκει ένα σπάνιο άλμπουμ σε μια υπαίθρια αγορά, το μόνο που ονειρεύεται είναι να πάει σπίτι του αμέσως να τον απολαύσει. Δυστυχώς όμως γι’ αυτόν φαίνεται ότι ολόκληρος ο κόσμος συνωμοτεί εναντίον του για να μη βρεί... μία ώρα ησυχίας! Η σύζυγος του βρίσκει τη μέρα να του αποκαλύψει κάτι που θα τον ταράξει, ο εκκεντρικός γιος του, του φορτώνει ανεπιθύμητους επισκέπτες , ο κολλητός του ζητάει τη συμβουλή του για κάτι επείγον, ο γείτονας του κάνει συνεχώς ενοχλητικές ερωτήσεις, η καθαρίστρια θέλει να βάλει ηλεκτρική σκούπα, η μητέρα του δεν σταματά να τηλεφωνεί και το κερασάκι στην τούρτα ... η ερωμένη του θέλει να αποκαλύψει την μεγάλη της ενοχή. Αν σε αυτά προστεθούν οι επισκευές που πρέπει να γίνουν στα υδραυλικά του σπιτιού από εργάτες με τους οποίους δεν μπορεί να συνεννοηθεί και η απαίτηση των κατοίκων της πολυκατοικίας να γίνει στο διαμέρισμα του ένα επετειακό πάρτι, η επιθυμία του Μισέλ μετατρέπεται σε έναν αληθινό εφιάλτη. Το μόνο που τον σώζει είναι η μαεστρία του στα ψέματα, η υπερκινητικότητά του, η πονηριά του, η αισιοδοξία του και το «καλό του άστρο».
Κριτική: Η επιτομή του εγωισμού και της αδιαφορίας για τους άλλους, αλλά και της τιμωρίας που έρχεται αναπόφευκτα.
Ο εξαιρετικός Κριστιάν Κλαβιέ, υποδύεται ένα πολύ εγωιστικό άτομο, τον Μισέλ, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται για τίποτα άλλο, μια συγκεκριμένη ημέρα, παρά μόνο να ακούσει ένα σπάνιο τζαζ άλμπουμ, το «Me, Myself and I» (τίτλος που του πάει γάντι) από κάποιον Neil Youart, που το έψαχνε για χρόνια.
Γύρω του χαλάει ο κόσμος, αλλά ο Μισέλ κολλημένος στο άλμπουμ: Η γυναίκα του θέλει να το αποκαλύψει κάτι σημαντικό, η ερωμένη βρίσκει την ώρα να έχει τύψεις και να θέλει να τις εξομολογηθεί, ο γιός του στο δικό του κόσμο, ο γείτονας να θέλει να διοργανώσει πάρτυ πολυκατοικίας αλλά στο διαμέρισμα του Μισέλ και ο Πολωνός υδραυλικός να του γκρεμίζει τοίχους καταστρέφοντας τα πάντα και την ημέρα του Μισέλ, βέβαια.
Το έργο, πρώην θεατρικό, κινείται γλυκά και ανάλαφρα και ο Κριστιάν Κλαβιέ (που δεν μας είναι γνωστός μόνον από το «Θεέ μου τι σου κάναμε;», αλλά έχει υποδυθεί τον Αστερίξ εναντίον Κλεοπάτρας και εναντίον Καίσαρα) είναι εκφραστικός, ως εκνευριστικός και αρκετά σπαστικός ατομιστής, και κρατάει πάνω του την ταινία.
Αρκετά καλά είναι και η ώριμη πλέον Καρόλ Μπουκέ (τη θυμάται κανείς ως κορίτσι του Μποντ στο «Για τα μάτια σου μόνο», που υποδυόταν την ελληνικής καταγωγής Μελίνα;), η οποία έχει απατήσει τον Μισέλ με τον καλύτερό του φίλο και θέλει να του το ομολογήσει, αλλά πού μυαλό εκείνος… Μια ωρίτσα θέλει μόνο για να ακούσει το «Εγώ κι ο εαυτός μου» χαρίζοντας δυο ευχάριστες ώρες στον θεατή.
Του Πατρίς Λεκόντ 
Με τους Κριστιάν Κλαβιέρ, Καρόλ Μπουκέ, Βαλερί Μπονετόν, Ρόσι Ντε Πάλμα, Στεφάν Ντε Γκρουντ, Σεμπαστιάν Καστρό
Προβάλλεται από 4/6/15