11/7/15

"Έφυγε" ο Ομάρ Σαρίφ

Πέθανε χθες (10/7/15) στο Κάιρο από ανακοπή, ο ηθοποιός Ομάρ Σαρίφ (πραγματικό του όνομα Μισέλ Σαχούμπ), γνωστός για τους πρωταγωνιστικούς του ρόλους στις ταινίες «Λόρενς της Αραβίας» (φωτογραφία) και «Δόκτωρ Ζιβάγκο» του Ντέιβιντ Λιν.
Ο αιγυπτιακής καταγωγής σταρ, είχε κερδίσει δύο χρυσές Σφαίρες και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ για τον «Λόρενς της Αραβίας» (1962). Τρία χρόνια αργότερα απέσπασε μία ακόμη Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του στον «Δρα Ζιβάγκο» (1965).
Ο Σαρίφ ήταν από τους ελάχιστους Άραβες ηθοποιούς που έκαναν καριέρα στο Χόλιγουντ.
Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια στις 10 Απριλίου 1932, ο Σαρίφ ανήκε σε ευκατάστατη οικογένεια και άρχισε να ενδιαφέρεται για την υποκριτική, όταν σπούδαζε μαθηματικά και φυσική στο Κάιρο. Μεγάλωσε με ρωμαιοκαθολική παιδεία, αλλά αργότερα βαφτίστηκε μουσουλμάνος και παντρεύτηκε τη διάσημη σταρ της Μέσης Ανατολής, Φατέν Χαμάμα, Μαζί της έκανε έναν γιο, τον Ταρέκ, ο οποίος μάλιστα είχε υποδυθεί τον μικρό Γιούρι στον «Δρα Ζιβάγκο» σε ηλικία 8 ετών. Το 1974 το ζευγάρι πήρε διαζύγιο.
Στη δεκαετία του ‘80 εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές σειρές και σε ορισμένες ταινίες. Για την ερμηνεία του στον ρόλο του ηλικιωμένου μουσουλμάνου καταστηματάρχη στη γαλλική ταινία «Κύριος Ιμπραήμ», κέρδισε το βραβείο Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ της Βενετίας. 
Στην πλούσια φιλμογραφία του συμπεριλαμβάνονται και οι ταινίες «Η πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας» (1964), «Τζέκινς Χαν» (1965), «Η νύχτα των στρατηγών» (1967), «Ένα εύθυμο κορίτσι» (1968), «Μάγιερλινγκ» (1968), «Το χρυσάφι των Μακένα» (1969), «Ο Ροζ Πάνθηρ ξαναχτυπά» (1976).