22/7/15

"Υποδειγματικές οικογένειες" του Δ. Ζουμπουλάκη

Δύο χρόνια μετά «Οδοιπορικό ενός παιδιάτρου» (εκδόσεις Γαβριηλίδη 2013), είναι έτοιμο και το δεύτερο βιβλίο του παιδιάτρου Δημήτρη Ι. Ζουμπουλάκη.
Αυτή τη φορά, ο αρχαιότερος εν ζωή με ειδικότητα στα λοιμώδη νοσήματα έλληνας πανεπιστημιακός παιδίατρος, έγραψε μια σειρά μικρών «ζουμερών» ιστοριών βασισμένων σε αληθινά περιστατικά οικογενειών που έζησε ως παιδίατρος κατά τη διάρκεια της 60χρονης καριέρας του. 
Ολα τα κείμενα στο βιβλίο είναι εμπνευσμένα από προσωπικές εμπειρίες του όταν ασκούσε το επάγγελμα στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (ο κ. Ζουμπουλάκης τελείωσε τις σπουδές του στη Γερμανία και στη Γαλλία, όπου και εργάστηκε). Υπήρξε δε, επί χρόνια παιδίατρος στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».
Μέσα από αυτά τα περιστατικά, με το καυστικό και βιτριολικό χιούμορ του αποκρυσταλλώνεται η άποψη του Δ. Ζουμπουλάκη για την ευρύτερη έννοια της οικογένειας – και όχι μόνον της ελληνικής. 
Τα διηγήματα είναι δεκαπέντε, ευκολοδιάβαστα, με νόστιμες πληροφορίες που αφορούν αλλοτινές εποχές, ίσως όμως και το σήμερα.
Είναι δεκαπέντε εμπειρίες του στους «δαιδαλώδεις διαδρόμους του οικογενειακού λαβυρίνθου» μέσα από τις οποίες επισημαίνει ότι «η μέγιστη υποκριτική ικανότητα ενός γιατρού είναι να γίνει αποδεκτός από την οικογένεια, να μπορέσει να αλλάξει συνήθειες, πολύχρονα ήθη ή να βοηθήσει μια οικογένεια να απελευθερωθεί από προκαταλήψεις και ταμπού». 
Ο Δ. Ζουμπουλάκης παραδέχεται ωστόσο ότι μετά από 60 χρόνια άσκησης επαγγέλματος (γερμανική κατοχή, εμφύλιος πόλεμος κ.ά.) δεν μπόρεσε ποτέ να συναντήσει την υποδειγματική οικογένεια.
Η εικονογράφηση του νέου βιβλίου του Δ. Ζουμπουλάκη (όπως και του πρώτου) είναι του ζωγράφου και αδερφού του Πέτρου Ζουμπουλάκη. Η οικογένεια στο εξώφυλλο είναι πίνακας του Π. Ζουμπουλάκη, στον οποίο εκτός άλλων εικονίζονται οι δυο τους, η αδελφή τους, ηθοποιός Βούλα Ζουμπουλάκη, ο αδελφός τους Νίκος, οι γονείς τους Σοφία και Γιάννης, και ο ανιψιός τους, δημοσιογράφος Γιάννης Ζουμπουλάκης.
Ας σημειωθεί τέλος, ότι την επιμέλεια του βιβλίου, είχε η παιδίατρος κ. Νίνα Μανωλάκη, διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκ. Παίδων Αγία Σοφία.
(Εκδόσεις: Κοράλλι / Σελίδες: 141 / Τιμή: 12,00 ευρώ)