8/7/15

Σκοτεινός τόπος - Dark places

Υπόθεση: Η Λίμπι, η μόνη επιζήσασα ενός μακελειού που της στέρησε την μητέρα και τις αδερφές της, πιστεύοντας ότι για την επίθεση είναι υπεύθυνη μια σατανική αίρεση, καταθέτει εναντίον του αδερφού της που είναι μπλεγμένος στην αίρεση αυτή. 30 χρόνια μετά τους φόνους, συναντά μια μυστική ομάδα ερασιτεχνών ντετέκτιβ που ξεκινούν την δική τους έρευνα για τα γεγονότα πιστεύοντας ότι ο αδερφός της Λίμπι είναι αθώος. Για να τους βοηθήσει, η Λίμπι θα πρέπει να ξεθάψει επώδυνες μνήμες και να συνειδητοποιήσει ότι το παρελθόν δεν είναι αυτό που φαίνεται.
Κριτική: Στο πνεύμα της συγγραφέως που έχει γράψει «Το κορίτσι που εξαφανίστηκε», η ταινία είναι εξίσου σκοτεινή και φορτισμένη με στοιχεία νουάρ και ψυχολογικής εσωστρέφειας εκ μέρους της κεντρικής ηρωίδας, που προβληματίζεται με την ενοχή του αδερφού της 30 χρόνια μετά, η ταινία δίνει στην Σαρλίζ Θερόν, την ευκαιρία για μια αρκετά καλή ερμηνεία.
Το σενάριο ακολουθεί πιστά το βιβλίο της Τζίλιαν Φλιν, εξυπηρετείται με συνέπεια από μια σκηνοθεσία που ξέρει να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή χάρη και στο κοφτό μοντάζ, που δένει χωρίς κενά, τις αναδρομές στο παρελθόν, το οποίο στοιχειώνει την ηρωίδα. Μια γυναίκα, που ενώ παρουσιάζεται σα να μην είναι ισορροπημένη ψυχολογικά, κατά βάθος είναι μια εύθραυστη ύπαρξη που επιβίωσε μιας φρικτής νύχτας.
Η Σαρλίζ Θερόν, χωρίς υπερβολές και με λιτότητα καταφέρνει να αποδώσει την Λίμπι, που βασανίζεται από τα μυστικά που κρύβει και τα οποία αποκαλύπτει σιγά-σιγά αναδεικνύοντας τα στοιχεία που την οδηγούν σε μια διφορούμενη συμπεριφορά.
Η ταινία παρακολουθείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, χάρη στην πυκνή σκηνοθεσία, τη σκοτεινή ατμόσφαιρα μυστηρίου, τα σύντομα flashbacks και φυσικά από τις ερμηνείες με πρώτη την Σαρλίζ Θερόν.
Του Ζιλ Πακέ Μπρενέ 
Με τους Σαρλίζ Θερόν, Κριστίνα Χέντριξ, Νίκολας Χουλτ, Κλόε Γκρέις Μορέτς, Τάι Σέρινταν, Κόρεϊ Στολ
Προβάλλεται από 9/7/15