15/7/15

Mr Holmes

Υπόθεση: Το 1947, ένας ηλικιωμένος πλέον Σέρλοκ Χολμς, επιστρέφει από ένα ταξίδι στην Ιαπωνία στο απομακρυσμένο παραθαλάσσιο σπίτι του, και περνάει το τέλος των ημερών του φροντίζοντας τις μέλισσες του. Μόνη του συντροφιά, η οικονόμος και ο νεαρός γιος της. Παλεύοντας με τις δυνάμεις του μυαλού του που τον εγκαταλείπουν, ο Χολμς βασίζεται στο νεαρό αγόρι για να επαναφέρει τις αναμνήσεις της τελευταίας του υπόθεσης που τον έκαναν να παραιτηθεί. Αναζητεί απαντήσεις στα μυστήρια της ζωής και της αγάπης- πριν να είναι αργά.
Κριτική: Ο υπέροχος Ίαν Μακ Κέλεν (ο Γκάνταλφ του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών), σε ηλικία 75 ετών, υποδύεται το διάσημο ντετέκτιβ σε δυο διαφορετικές περιόδους της ζωής του. Τη μια σε ηλικία 93 ετών, όταν έχει επιστρέψει στο εξοχικό του μετά από ένα ταξίδι στην Ιαπωνία, όπου είχε μεταβεί για να φέρει ένα φυτό που θα του καθυστερήσει τη φυσική και διανοητική του γήρανση και την άλλη, όταν ήταν περίπου 60 ετών, την οποία φέρνει στη μνήμη του και ο θεατής τη βιώνει μέσα από flashbacks.
Χωρίς πολλά μέικαπ και με την άνεση ενός μεγάλου ηθοποιού, που γνωρίζει την αξία του, ο Μακ Κέλεν, μας δίνει έναν σοφότερο Σέρλοκ Χολμς, αλλά αδύναμο μπροστά στη φθορά του χρόνου, την οποία προσπαθεί να καταπολεμήσει, όχι μόνον με το φαρμακευτικό του φυτό, αλλά και με τη συντροφιά του μικρού γιού της οικονόμου του. 
Δίπλα του, ο 13χρονος και αρκετά καλός Μίλο Πάρκερ, στο ρόλο του Ρότζερ, με το αυστηρό του ύφος, προσπαθεί να του αποσπάσει όχι μόνον γνώσεις, αλλά και ικανότητες γνωρίζοντας το παρελθόν του, μέσα από τις αφηγήσεις του γηραιού ντετέκτιβ, αλλά και από τις συγγραφικές παρακαταθήκες του γιατρού Γουότσον, που κατά την άποψη του ίδιου του Χολμς, υπερέβαλε πολύ στην εικόνα του ντετέκτιβ. 
Δίπλα του επίσης, και η γνωστή Λόρα Λίνεϊ στο ρόλο κυρίας Μόνρο οικονόμου του ντετέκτιβ, και μητέρας του μικρού Ρότζερ, της οποίας δεν της αρέσει καθόλου η δουλειά κοντά στο γέρο Χολμς, αλλά τι να κάνει; Τον θέλει ο γιός της, ο οποίος επιμένει να μη φύγουν.
Δυο μεγάλοι άνθρωποι, με διαφορετικό παρελθόν, που όμως έχουν κοινό στοιχείο τη μοναξιά τους και την αγάπη τους στο μικρό Ρότζερ. Συμπαθητικό τρίο.
Ο σκηνοθέτης έχει δέσει, ουσιαστικά, τρεις ιστορίες και δύο διαφορετικές εποχές με αργό ρυθμό μεν, αλλά με το πλεονέκτημα της εξαιρετικής φωτογραφίας και της αυθεντικότητας των ντεκόρ και των κοστουμιών. Αν συμπεριλάβουμε τη ρομαντική μουσική και το σενάριο, που έχει ίχνη μυστηρίου, μιας και ο Χολμς προσπαθεί να θυμηθεί την τελευταία του υπόθεση που τον βασανίζει και παίζει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της ταινίας, τότε έχουμε συνολικά μια αρκετά καλή ταινία.
Του Μπιλ Κόντον
Με τους Ίαν Μακ Κέλεν, Μίλο Πάρκερ, Λόρα Λίνεϊ, Χέιτι Μόραχαν
Προβάλλεται από 16/7/15