27/8/15

Ένας Αμερικάνος φίλος - The American friend

Υπόθεση:  Όταν ο Αμερικάνος τυχοδιώκτης Τομ Ρίπλεϊ μαθαίνει ότι ο κορνιζοποιός Τζόναθαν Ζίμερμαν πάσχει από ανίατη ασθένεια πείθει τον Μάινοτ, έναν άνθρωπο του υποκόσμου να τον προσλάβει σαν πληρωμένο δολοφόνο. Μια τέτοια συμφωνία θα αποφέρει ικανοποιητικά κέρδη στον Τζόναθαν, ώστε να αφήσει κάτι στη γυναίκα του και το παιδί τους. Τι έχει να χάσει αφού πρόκειται να πεθάνει ούτως ή άλλως; Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα αναπτυχθεί μια φιλία ανάμεσα σε αυτούς τους δύο πολύ διαφορετικούς άνδρες. Έτσι, όταν ο Ζίμερμαν δεν αντέχει να πραγματοποιήσει ακόμα ένα φόνο, ο Ρίπλεϊ θα χρειαστεί να παρέμβει...
Κριτική: Ο Βιμ Βέντερς έχει πάρει ένα κατ’ εξοχήν αστυνομικό μυθιστόρημα της Πατρίσια Χάισμιθ, με βασικό ήρωα τον Ρίπλεϊ και το έχει αναπλάσει σε φιλοσοφικό διοκίμιο για την αξία της ζωής και το αναπόφευτκο του θανάτου, σε ένα ψυχολογικό θρίλερ, με εμβάθυνση σε δυο χαρακτήρες, που έχουν το κοινό χαρακτηριστικό ότι στη μαύρη ζωή τους δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Ο Ρίπλεϊ, γνωστός μας και από άλλες ταινίες, όπως το «Γυμνοί στον ήλιο» του Ρενέ Κλεμάν, το «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϋ» του Άντονι Μινγκέλα και «Το παιχνίδι του κυρίου Ρίπλεϋ» της Λιλιάνα Καβάνι, είναι ένας αμοραλιστής τυχοδιώκτης με το δικό του κώδικα τιμής (και ατιμίας), που στο συγκεκριμένο φιλμ με τη μορφή του εξαιρετικού Ντένις Χόπερ, αποφασίζει συμπλεύσει με τον ετοιμοθάνατο Τζόναθαν, του επίσης εξαίρετου ηθοποιού Μπρούνο Γκαντζ και εκμεταλλευόμενος την ανάγκη του τον αξιοποιεί κατάλληλα, ως όργανο θανάτου.
Όπως πάντα, η σκηνοθεσία του Βέντερς είναι πλήρης και συμπαγής, ενώ η φωτογραφία του Ρόμπι Μίλερ αποτυπώνει θυμάσια το «νεκρικό» κλίμα της ταινίας, παράλληλα με την υποβλητική μουσική επένδυση του Γιούργκεν Κνίπερ. 
Μια υπέροχη ταινία!
Του Βιμ Βέντερς
Με τους Ντένις Χόπερ, Μπρούνο Γκαντζ, Λίζα Κρόιζερ, Τζέραρντ Μπλεν, Νίκολας Ρέι, Σάμιουελ Φούλερ
Προβάλλεται από 27/8/15