6/8/15

Love & mercy

Υπόθεση: Το συγκινητικό και ειλικρινές βιογραφικό πορτρέτο του «Love & Mercy» αποκαλύπτει την άγνωστη ιστορία της βασανισμένης ιδιοφυΐας πίσω από τις ηλιόλουστες μελωδίες των Beach Boys, τη μετεωρική άνοδο, την εντυπωσιακή πτώση και την ανάκαμψη του πρωτοπόρου, θρυλικού ποπ σταρ, Μπράιαν Ουίλσον. Ο Πολ Ντέινο και ο Τζον Κιούζακ υποδύονται τον Ουίλσον σε δύο διαφορετικές περιόδους της ζωής του, καθώς η ταινία μάς παρουσιάζει τα μυστικά ενός σύγχρονου Μότσαρτ όσο εκείνος θριαμβεύει ενάντια στην ψυχική ασθένεια και τους εθισμούς, για να αναδειχθεί σε έναν από τους πιο εμβληματικούς μουσικούς της γενιάς του.
Κριτική: Εμβληματικό καστ σε μια βιογραφία, που θα ενθουσιάσει τους μεγαλύτερους και θα ενημερώσει τους νεώτερους. Τη βιογραφία του μοναδικού Μπράιαν Γουίλσον, που ήταν ο ιδρυτής και η ψυχή των Beach Boys, ενός αμερικανικού συγκροτήματος που αντιπροσώπευε με τον ήχο του την ηλιόλουστη Καλιφόρνια και την ανέμελη κουλτούρα της (όπως τη γνώρισα όταν είχα πάει εκεί).
Η ταινία παρακολουθεί τους Beach Boys από τη δεκαετία του ’60, όταν ήδη είχαν τεράστια επιτυχία. Μετά από μια κρίση πανικού, ο Γουίλσον εγκαταλείπει μια περιοδεία και κλείνεται στο στούντιο για να γράψει αυτό, που ο ίδιος αποκαλούσε το σημαντικότερο άλμπουμ που είχε γραφτεί μέχρι τότε, που δεν ήταν άλλο από το «Pet Sounds». Οι ψυχεδελικές, που ήταν μόδα τότε, εμπειρίες του Γουίλσον τον οδηγούν να χάσει σταδιακά την επαφή με την πραγματικότητα, ενώ οι φωνές μέσα στο κεφάλι του πολλαπλασιάζονται. Θα τον αναλάβει ένας ψυχοθεραπευτής, ο οποίος θα θελήσει και να κοντρολάρει το μυαλό του. Τους σκοπούς του, θα αντιληφθεί η Μελίντα Λεντμπέντερ, που τον υπεραγαπά και θα τον βοηθήσει, όπως αναφέρει και ο τίτλος.
Εξαιρετικοί, τόσο ο Πολ Ντέινο, όσο και ο Τζον Κιούζακ που υποδύονται τον Γουίλσον σε νεαρή και μεγαλύτερη ηλικία αντίστοιχα, ενώ ο «αγνώριστος» Πολ Τζιαμάτι είναι όπως πάντα εκπληκτικός στο ρόλο του γιατρού του. Εκφραστική και η Ελίζαμπεθ Μπανκς στο ρόλο της Μελίντα, της συζύγου του Γουίλσον, με την οποία μάλιστα είχαν παραβρεθεί και στην πρεμιέρα της ταινίας στο Λος Άντζελες.
Μια ταινία με good vibrations.
Του Μπιλ Πόλαντ
Με τους Ελίζαμπεθ Μπανκς, Τζον Κιούζακ, Πολ Ντέινο, Πολ Τζιαμάτι, Τζέικ Έιμπελ, Ντι Ουάλας, Κένι Ουόρμαλντ
Προβάλλεται από 6/8/15