19/8/15

Γαλλική σουίτα – Suite Francaise

Υπόθεση: Γαλλία 1940: η Γαλλική Σουίτα διηγείται την ιστορία της όμορφης Λουσίλ, που περιμένει νέα από τον άντρα της- κρατούμενο πολέμου, ενώ ζει με την αυταρχική πεθερά της. Η ζωή της γίνεται άνω κάτω όταν θα φτάσουν μετανάστες από το Παρίσι, ακολουθούμενοι από ορδές Γερμανών στρατιωτών. Δε μπορεί να αγνοήσει το Μπρούνο, τον όμορφο αξιωματικό που μένει στο σπίτι τους. Μια αγάπη γεννιέται μέσα στην τραγωδία του πολέμου.
Κριτική: Μη γελάσετε. Στη διάρκεια της ταινίας σκεφτόμουν συνέχεια τη Βέρα Κρούσκα ως αθώα Ελληνίδα, τον Χρήστο Πολίτη ως Γερμανό αξιωματικό και την Τασώ Καββαδία ως κλασσική πεθερά, να παίζουν σε σενάριο Νίκου Φώσκολου. Καμία σχέση.

Η παραγωγή, εμφανώς πιο πλούσια, μας πηγαίνει σε ένα Γαλλικό χωριό τον Ιούνιο του 1940 όταν τα Γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στο Παρίσι. Στην αρχή, ο πόλεμος είναι κάτι απόμακρο για τη γλυκιά Λουσίλ (η Μισέλ Γουίλιαμς, πρώην Μέριλιν Μονρόε σε άλλο φιλμ, αλλά της έχει αφήσει κουσούρι), που ζει με την πεθερά της (η Κριστίν Σκοτ Τόμας, σκληρή και αδίστακτη, αλλά και πονεμένη μάνα), πολύ σύντομα θα γίνει οικείος. Οι Γερμανοί θα μπουν στο χωριό, με επικεφαλής έναν τρυφερό μουσικοσυνθέτη τον Μπρούνο (ο Ματίας Σένερτς πολύ πλαδαρός και ακατάλληλος), που θα εγκατασταθεί στο σπίτι τους και σύντομα θα υπάρξει αμοιβαία έλξη, με αφορμή μια σύνθεση που ετοιμάζει στο πιάνο της Λουσίλ, τη «Γαλλική σουίτα» (για να μη σας πάει το μυαλό σε σουίτα ξενοδοχείου, όπου συναντιέται το παράνομο ζευγάρι).
Το σενάριο, είναι πληκτικά προβλέψιμο και ανιαρό. Ο σκηνοθετικός ρυθμός αργός και θανατηφόρος σαν τις βόμβες και τις ριπές των Γερμανικών όπλων, οπότε τι μένει; Τα κοστούμια και το περιβάλλον, που έχουν αναπτυχθεί στα Βρετανικά στούντιο με κάποια εξωτερικά στη Γαλλία και στο Βέλγιο. Χτυπάει άσχημα δε στο αυτί, το γεγονός ότι η Αγγλική γλώσσα παρουσιάζεται ως μητρική των Γάλλων πατριωτών, ενώ ακούγονται τα Γερμανικά, όταν μιλούν μεταξύ τους οι κατακτητές. Δεν πάει…
Του Σαούλ Ντιμπ 
Με τους Κριστίν Σκοτ Τόμας, Μισέλ Γουίλιαμς, Ματίας Σένερτς, Σαμ Ράιλι, Ρουθ Γουίλσον, Μάργκο Ρόμπι
Προβάλλεται από 20/8/15