18/9/15

Σκοτεινό βουνό

Τα βιβλία τσέπης ήταν πάντα μια καλή επιλογή για τις μέρες των διακοπών είτε ήσαν πολλές μέρες είτε λίγες, όπως έχουμε αναγκαστεί τώρα με την οικονομική κρίση. Έτσι φέτος πήρα μαζί μου δυο μυθιστορήματα του αγαπημένου Τζον Γκρίσαμ, ο οποίος είναι εξπέρ στο είδος των δικαστικών θρίλερ και πολλά βιβλία του έχουν γίνει ταινίες: Την «Κληρονομιά» και το «Σκοτεινό βουνό», το οποίο ξεκίνησα πρώτο και το τελείωσα στις λίγες μέρες των διακοπών.  
Στο «Σκοτεινό βουνό» (εκδ. Bell), η ιστορία διαδραματίζεται σε μια μικρή ορεινή πόλη των ΗΠΑ, κοντά στα Απαλάχια, όπου και γίνονται εξορύξεις γαιάνθρακα, οπότε και ο τίτλος δένει υπέροχα. 
Η ιστορία όμως δεν ξεκινά εκεί, αλλά στη Νέα Υόρκη, όπου οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει τις απολύσεις. Είμαστε βλέπετε, στο 2008, όταν ξεσπά η οικονομική κρίση και η κεντρική ηρωίδα Σαμάνθα Κόφερ είναι ανερχόμενο στέλεχος σε μια μεγάλη νομική εταιρεία της Νέας Υόρκης. Θα πρέπει δε, να θεωρεί τον εαυτό της τυχερό, που αντί για απόλυση της προτείνουν ένα «σχέδιο διαθεσιμότητας»: να εργαστεί για ένα χρόνο χωρίς μισθό σε κάποια μη κερδοσκοπική οργάνωση –κι αν μέχρι τότε τα πράγματα έχουν βελτιωθεί, ίσως την ξαναπάρουν στην παλιά της θέση.
Η Σαμάνθα, το ψάχνει το θέμα και μετακομίζει από το Μανχάταν στο Μπρέιντι, μια μικρή πόλη στα Απαλάχια, άγνωστη σ’ αυτήν μέχρι τότε. Εκεί, θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά «πραγματικούς πελάτες με αληθινά προβλήματα», όπως της λέει κάποια στιγμή ο Μάτι Γουάιατ από το Γραφείο Νομικής Αρωγής στο οποίο θα εργαστεί δωρεάν και θα συνειδητοποιήσει σύντομα ότι το Μπρέιντι, όπως οι περισσότερες μικρές πόλεις, κρύβει μυστικά και εκπλήξεις-προκλήσεις, όπως το γεγονός ότι οι εταιρείες εξόρυξης γαιάνθρακα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καταπατούν κάθε νόμο και κανόνα και όποιος προσπαθήσει να τους εναντιωθεί, πολύ απλά, θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο.
Η Σαμάνθα θα εμπλακεί σιγά – σιγά και από την εμπλοκή της, προκύπτει ένα έξυπνο καταγγελτικό (κατά των εταιριών που καταστρατηγούν τους νόμους) θρίλερ, δομημένο με πυκνό λόγο και περιγραφές που σε ταξιδεύουν στην αμερικανική ενδοχώρα και τους ανθρώπους της και σε όσους εκμεταλλεύονται τα «κενά» και τις «τρύπες» των νόμων για να κάνουν περιουσίες από τις εξορύξεις γαιάνθρακα αδιαφορώντας για το περιβάλλον και κατ’ επέκταση για την υγεία των ανθρώπων που ζουν στις γύρω πόλεις και χωριά.
Το μυθιστόρημα εκτός από την αγωνία και τις ανατροπές που αιφνιδιάζουν, προσφέρει απλόχερα και γνώσεις όχι μόνο για τις ενεργειακές πηγές των ΗΠΑ, αλλά και για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται αυτά τα θέματα από την κεντρική διοίκηση, την αυτοδιοίκηση, τον τύπο και φυσικά την αδέκαστη δικαιοσύνη.
Το διάβασα με τεράστιο ενδιαφέρον.