3/9/15

Το χάρισμα – Solace

Υπόθεση: Ο ειδικός πράκτορας του FBI, Τζο Μέριγουεδερ αντιμετωπίζει μια σειρά από μυστηριώδεις δολοφονίες, όταν αποφασίζει να ζητήσει τη βοήθεια του πρώην συνεργάτη του και γιατρού, Τζον Κλάνσι.  Ο μοναχικός γιατρός που τα παράτησε όλα όταν πέθανε η κόρη του και διαλύθηκε ο γάμος του, δεν έχει καμία διάθεση να συνεργαστεί. Αλλάζει γνώμη όταν αρχίζουν τα απανωτά βίαια οράματα για τη νεαρή συνεργάτιδα του Μέριγουεδερ, Κάθι Κάουλες. Θεωρεί ότι είναι προσωπικά μηνύματα για τον ίδιο. Οι δυνάμεις του τον βάζουν στο στόχαστρο του βασικού υπόπτου, Τσαρλς Αμπρός, και αποδεικνύονται λίγες ενάντια στη θέληση του.
Κριτική: Μεταφυσικό θρίλερ, με τον Άντονι Χόπκινς φυσιογνωμικά να βρίσκεται στο στοιχείο του, υποδυόμενος τον γιατρό Τζον Κλάνσι, έναν άνθρωπο (δυστυχισμένο, ουσιαστικά) που αγγίζοντας άλλους ανθρώπους ή κάποια αντικείμενα, έχει αναλαμπές του μέλλοντος και γι’ αυτό είναι χρήσιμος σε μια συγκεκριμένη έρευνα του FBI. Μου άρεσε ο ρόλος του, παρόλο που μου θύμισε το «Καρδιές στην Ατλαντίδα», σιωπηλός, λακωνικός και μυστηριώδης.
Στο σενάριο, που το βρήκα αρκετά πρωτότυπο, οι αναλαμπές του Άντονι Χόπκινς, συμπίπτουν με τις αναλαμπές ενός άλλου ανθρώπου (τον υποδύεται εξίσου υποβλητικά ο Κόλιν Φάρελ), ο οποίος έχει αναλάβει ένα θεάρεστο (και σύμφωνο με τον αγγλικό τίτλο, που σημαίνει «παρηγοριά», «ανακούφιση») έργο, το οποίο όμως έρχεται σε σύγκρουση με το νόμο και την ηθική. Γι’ αυτό και η συζήτηση που έχουν οι δυο τους σε κάποια στιγμή της ταινίας, περί «νόμιμου και ηθικού» είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Όπως και οι ερμηνείες τους, άλλωστε.
Η σκηνοθεσία είναι συμπαγής, πυκνή και δεν σε αφήνει να σηκωθείς από το κάθισμα. Η δράση είναι μοιρασμένη σωστά και η όλη ατμόσφαιρα, μου έφερε στο μυαλό κάτι από το Seven (χωρίς να γίνεται σύγκριση), ενώ εξαιρετικές είναι και οι ερμηνείες και των υπόλοιπων συντελεστών, με προεξάρχοντα τον Τζέφρι Ντιν Μόργκαν (ειδικευμένο από τη σειρά «Supernatural») στο ρόλο του πράκτορα Τζο Μεριγουέδερ.
Σκηνοθεσία: Αφόνσο Ποϋάρτ
Με τους: Άντονι Χόπκινς, Κόλιν Φάρελ, Τζέφρι Ντιν Μόργκαν
Προβάλλεται από 3/9/15