29/10/15

45 χρόνια – 45 years

Υπόθεση: Λίγες μέρες προτού γιορτάσουν την 45η επέτειο του γάμου τους, η Κέιτ και ο Τζεφ έρχονται αντιμέτωποι με μια θλιβερή είδηση. Το γεγονός δημιουργεί υπόγειες σεισμικές δονήσεις στη σχέση των δυο μακροχρόνιων συντρόφων, θέτοντας σε αμφισβήτηση τα θεμέλια της ίδιας της συνύπαρξής τους.

Κριτική: Δράμα δωματίου και ανθρωπίνων σχέσεων που στηρίζεται απόλυτα στις έξοχες ερμηνείες, τόσο της Σαρλότ Ράμπλινγκ (διάσημη από το ρόλο της στην ταινία «Ο θυρωρός της νύχτας» και μετά), όσο και του Τομ Κόρτνεϊ (ζεν πρεμιέ της δεκαετίας του ’60 (και ποιος δεν τον θυμάται στο «Δόκτωρ Ζιβάγκο» να υποδύεται έναν μαχητικό μπολσεβίκο), που τελευταία έπαιξε και στο «Νυκτερινό τρένο για τη Λισαβόνα».
Η ταινία, αναφέρεται σε ένα ηλικιωμένο και καλοστεκούμενο, ζευγάρι στο Νόρφολκ της Αγγλίας, το οποίο ετοιμάζεται να γιορτάσει την 45η επέτειο γάμου, πλην όμως ένα γεγονός από το παρελθόν εκείνου, έρχεται να σκιάσει την αναμενόμενη εκδήλωση.
Ο Τομ Κόρτνεϊ, ήσυχος, συγκρατημένος στις εκδηλώσεις του, δείχνει να έχει κάτι που τον απασχολεί από τη στιγμή που λαβαίνει μια επιστολή. Το βλέμμα του σκιάζεται και η συμπεριφορά του γίνεται ακόμα πιο μυστικοπαθής. Εκείνη, λίγο νεότερη, πιο δραστήρια, νομίζει ότι αποτελεί το παν γι’ αυτόν, μέχρι τη στιγμή της ίδιας επιστολής, που την κάνει να υποψιαστεί ότι «κάτι τρέχει» με τον άντρα της. 
Και των δυο οι ρόλοι, βασίζονται στα βλέμματα, στις σιωπές και στις κινήσεις των σωμάτων. Ένα σενάριο, με περισσότερες περιγραφές και λιγότερους διαλόγους. Λέγονται όμως τόσα πολλά… από δυο έξοχους ηθοποιούς και ειδικά από τον Τομ Κόρτνεϊ, που ενώ δεν ήταν ποτέ ο μεγάλος ερμηνευτής, αυτή τη φορά πετυχαίνει με λιτότητα να εμβαθύνει σε έναν όχι και εύκολο ρόλο.

Σκηνοθεσία: Άντριου Χέιγκ
Ηθοποιοί: Σαρλότ Ράμπλινγκ, Ντόλι Γουέλς, Τομ Κόρτνεϊ, Τζέραλντιν Τζέιμς
Προβάλλεται από 29/10/15