14/10/15

Ανίερη συμμαχία – Black mass

Υπόθεση: Στη Νότια Βοστόνη της δεκαετίας του '70, ο πράκτορας του FBI, Τζον Κόνολι πείθει τον Ιρλανδό μαφιόζο Τζέιμς "Γουάιτι" Μπάλτζερ να συνεργαστεί με το FBI ενάντια σε ένα κοινό στόχο: την ιταλική μαφία. Η δραματική αυτή ταινία διηγείται την αληθινή ιστορία μιας ανίερης συμμαχίας, η οποία ξέφυγε κάθε ελέγχου, επιτρέποντας στον Γουάιτι να διεισδύσει στους κύκλους της έννομης τάξης, να αποκτήσει έλεγχο, και να γίνει ένας από τους πιο αδίστακτους και διαβόητους γκάνγκστερ στην ιστορία της Βοστόνης.
Κριτική: Δεν είναι εύκολο να γυρίσει κάποιος πάλι τα «Καλά παιδιά» όπως ο Σκορτσέζε, ακόμα κι αν στη διανομή των ρόλων έχει τον Τζόνι Ντεπ που προσωπικά τον εκτιμάω πολύ. Τολμώ να πω όμως, ότι ο Ντεπ έχει καθιερώσει έναν τύπο, που καταφέρνει να φαίνεται απειλητικός και να τρομάζει, μόνον όταν σκάει ένα ελαφρύ ειρωνικό χαμόγελο στην άκρη των χειλιών του.
Στην «Ανίερη συμμαχία», η οποία βασίζεται σε πραγματική ιστορία, ο Τζόνι Ντεπ κάνει ένα σφάλμα, ή μάλλον ο σκηνοθέτης του Σκοτ Κούπερ μάλλον δεν είχε δει προηγούμενες ταινίες του Ντεπ και προσπαθεί να του βγάλει τον κακό εαυτό μέσα από ένα αυστηρό ύφος. Έτσι, ο Τζόνι Ντεπ μεταμφιεσμένος και μακιγιαρισμένος (τέλεια, ομολογουμένως) ως αδίστακτος Γουάιτι, περιφέρεται σοβαρός και «εκτελεί» το ρόλο του, αβαντάροντας ταυτόχρονα τους δευτερεύοντες ρόλους, που δείχνουν μια εξαιρετική αληθοφάνεια και πείθουν περισσότερο για τις προθέσεις τους. Με πρώτο και καλύτερο τον Τζόελ Έντγκερτον, που είναι εξαιρετικός ως πράκτωρ Κόνολι, που «συμμαχεί» με τον Γουάιτι, ώστε να ξεκαθαρίσουν από κοινού την τοπική μαφία. Επίσης, πολύ καλός είναι και ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς που υποδύεται τον «καθαρό» αδερφό του Τζόνι Ντεπ, χωρίς να περνούν απαρατήρητοι και οι Κέβιν Μπέικον, Πίτερ Σάρσγκααρντ.
Η όλη ατμόσφαιρα της ταινίας δεν είναι κακή: άψογα τα ντεκόρ εποχής, τα κοστούμια και η φωτογραφία, αλλά το σύνολο δεν σε «απογειώνει». Βγαίνεις από την αίθουσα και δεν έχεις κάτι να θυμηθείς και να συζητήσεις. Ούτε καν την ερμηνεία του Τζόνι Ντεπ, που είναι και ο κύριος χαρακτήρας.

Σκηνοθεσία: Σκοτ Κούπερ
Παίζουν: Τζόνι Ντεπ, Τζόελ Έντγκερντον, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Σιένα Μίλερ, Πίτερ Σάρσγκααρντ, Ντακότα Τζόνσον, Κέβιν Μπέικον
Προβάλλεται από 15/10/15