29/10/15

Μαριονέτες

Υπόθεση: O Φίλιππος είναι δημοσιογράφος που ζει απομονωμένος σε κάποιο χωριό της Ελλάδας. Η άγρια δολοφονία του αδελφικού φίλου και πρώην συνεργάτη του Στέργιου, ανατρέπει τη ζωή του ενώ την ίδια στιγμή ο ίδιος γίνεται ο επόμενος στόχος. Ψάχνοντας απαντήσεις, επιστρέφει στην Αθήνα, όπου κατά περίεργο τρόπο πολλοί τον βοηθούν στην αναζήτησή του. Είναι όμως τα στοιχεία που συλλέγει πραγματικά ή μια καλοστημένη παγίδα; Σύντομα ανακαλύπτει πως ο θάνατος του φίλου του συνδέεται με μια κοινή δημοσιογραφική τους έρευνα από το παρελθόν. Θα βρει τη Νικολέτα, μια νεαρή ζωγράφο και κοπέλα του Στέργιου, που του δίνει νέα δεδομένα για την υπόθεση και μαζί αναζητούν τη λύση του μυστηρίου.
Υπόθεση: Ταινία μυστηρίου που θέτει ερωτήματα όπως: μήπως τελικά όλοι είμαστε μέρος ενός συστήματος χωρίς να το συνειδητοποιούμε; Μήπως υποκινούμαστε και εξυπηρετούμε σκοπούς άλλων; Μπορούμε να ξεφύγουμε τελικά ή παραμένουμε «κρεμασμένοι από τις κλωστές μας»; Ο σκηνοθέτης είναι σαφής: «Το βασικότερο δίλημμα του κεντρικού ήρωα είναι η διαχείριση των συναισθημάτων του, αν θα φύγει μακριά ή αν τελικά θα γίνει και αυτός μια Μαριονέτα στα χέρια ενός πανίσχυρου συστήματος».
Το μόνο κακό με την ταινία, που θυμίζει «Μάτια ερμητικά κλειστά» αλλά όχι Κιούμπρικ, είναι ότι κινείται αργά. Τόσο οι διάλογοι (το σενάριο εκφράζει τα γούστα τριών συντελεστών: Αλέξη Γεωργούλη, Παντελή Καλατζή, Λάζαρου Μπαλαούρα), όσο και οι κινήσεις των πρωταγωνιστών, θυμίζουν περισσότερο Φώσκολο και μακρόχρονα σίριαλ της ελληνικής τηλεόρασης. Θα μπορούσε να πετύχει περισσότερο εκεί: Διαθέτει ατμόσφαιρα, χάρη στη φωτογραφία του Βαγγέλη Κατριτζιδάκη και τη μουσική του Γιώργου Αλκαίου.
Θεωρώ, επιτυχημένη την επιλογή του Κιμούλη ως εκφραστή και θεωρητικού του ζοφερού και πανίσχυρου συστήματος που «φιλοσοφεί» με το γνωστό του ύφος. Από την άλλη, οι περισσότεροι πρωταγωνιστές (και ειδικά οι από την τηλεόραση προερχόμενοι που κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να αποχωριστούν τις περσόνες τους, άλλοτε πετυχαίνοντάς και άλλοτε όχι) στέκονται αξιοπρεπώς στο ύψος των περιστάσεων.

Σκηνοθεσία: Παντελή Καλατζή
Παίζουν: Αλέξης Γεωργούλης, Γιώργος Κιμούλης, Γιούλικα Σκαφιδά, Γιώργος Χρανιώτης, Άκης Σακκελαρίου, Κλέλια Ρένεση, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης
Προβάλλεται από 29/10/2015