22/10/15

Burnt - Ο σεφ που έπαιζε με τη φωτιά

Υπόθεση: Σε κάποιες από τις πιο επιτυχημένες κουζίνες του πλανήτη επικρατεί πολεμικό κλίμα, αλλά αυτό για τον ταλαντούχο σεφ Άνταμ Τζόουνς δεν είναι πρόβλημα - είναι, αντίθετα, αυτό που τον κάνει να νιώθει ότι εκεί ακριβώς ανήκει. Ο Άνταμ τα είχε όλα – και τα έχασε. Το πρώην κακό παιδί των εστιατορίων του Παρισιού, που κέρδισε δύο αστέρια Michelin, νοιαζόταν μόνο για την συναρπαστική έξαψη τού να δημιουργείς εκρήξεις γεύσης. Για να αποκτήσει την δική του κουζίνα, όπως και το τρίτο αστέρι Michelin που του διαφεύγει, ο Τζόουνς θα πρέπει να αφήσει πίσω τις κακές του συνήθειες και να πάρει στην ομάδα του τους καλύτερους, όπως την όμορφη Ελέν. Η ιστορία του είναι τελικά ένας ύμνος για την αγάπη του φαγητού και την δύναμη των δεύτερων ευκαιριών.

Κριτική: Πολλές μαγειρικές έχουν πέσει τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στην ελληνική τηλεόραση αλλά και στον κινηματογράφο (Ρατατούης, Υψηλή Μαγειρική, Ένα ταξίδι 30,5 Μέτρα Μακριά, Σεφ, κλπ.), γιατί όχι και άλλη μια με τον Μπράντλεϊ Κούπερ, ο οποίος στο κάτω-κάτω έχει πρωταγωνιστήσει και στο σίριαλ «Κουζίνα Εμπιστευτικόν» (Kitchen Confidential, 13 επεισόδια μεταξύ 2005 – 2006), όπου υποδυόταν ένα ζωηρό και άτακτο σεφ, τον Ζακ Μπουρνταίν. Μάλιστα, ο ίδιος ισχυρίζεται, ότι από μικρός του άρεσε η μαγειρική και ότι έχει εργαστεί αρχικά σε ελληνικό εστιατόριο και ύστερα σε ιταλικό.
Έτσι δεν είχε κανένα πρόβλημα με το ρόλο του στο «Καμένος» (καμία σχέση με το δικό μας), όπου υποδύεται έναν αυτοκαταστροφικό σεφ υψηλής μαγειρικής, που το παίζει και ντίβα και ύστερα από κάποιες κακοτυχίες οφειλόμενες αποκλειστικά στον ίδιο, προσπαθεί να επανέλθει και να διεκδικήσει το τρίτο αστέρι της Μισελέν.
Το φιλμ διαθέτει απαστράπτοντες πάγκους κουζίνας, λαμπερές σάλες εστιατορίων, ωραία γκουρμέ πιάτα και φυσικά μπόλικους ζηλόφθονες και δόλιους σεφ, που είναι έτοιμοι να σου κάψουν τη γούνα για να σου πάρουν τη θέση. Αλλά, ο Μπράντλεϊ δεν μασάει, παρά το γεγονός ότι μπλέκει και με μαφιόζους, διότι καλό το γκουρμέ φιλμ, αλλά να μην έχει και λίγο ξυλοφόρτωμα; 
Κοντά του και ο Ομάρ Συ, που μας είχε κάνει να γελάσουμε πολύ στο «Άθικτοι», ενώ σαν γαρνιτούρα στο πιάτο έχουμε και τις Ούμα Θέρμαν, Έμμα Τόμσον και Αλίσια Βικάντερ (Ex Machina).
Κλασική η συνταγή, αλλά με βίαιο σεφ. Μια σόδα, παρακαλώ. 

Σκηνοθεσία: Τζον Ουέλς
Παίζουν: Μπράντλεϊ Κούπερ, Σιένα Μίλερ, Ούμα Θέρμαν, Έμμα Τόμσον, Λίλι Τζέιμς, Ομάρ Σι, Τζέιμι Ντόρναν, Αλίσια Βικάντερ, Ντάνιελ Μπρουλ, Μάθιου Ρις
Προβάλλεται από 22/10/15