29/10/15

Το δικαστήριο - Court

Υπόθεση: Ένας ηλικιωμένος τραγουδοποιός συλλαμβάνεται κατηγορούμενος ότι με ένα επαναστατικό του τραγούδι προκάλεσε την αυτοκτονία ενός εργάτη του αποχετευτικού δικτύου που πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η υπόθεση εκδικάζεται σε μια αίθουσα δικαστηρίου όπου κρίνονται οι ελπίδες και τα όνειρα απλών ανθρώπων. 

Κριτική: Ουσιαστικά έχουμε μια ηθογραφική ταινία, αφού με αφορμή τη δίκη και ανάμεσα από τις  συνεχείς αναβολές της, παρεμβάλλονται σκηνές από την καθημερινότητα των Ινδών, μέσα από τη ζωή του κατηγορούμενου, του προέδρου του δικαστηρίου και των δικηγόρων των διαδίκων, η συμπεριφορά των οποίων προσδιορίζεται από τις κάστες, την ταξική πολιτική, την πατριαρχία και τον φεουδαλισμό, που είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της ινδικής κοινωνίας.
Ο θεατής παρακολουθεί τη δικαστική διαδικασία (που ακολουθεί τα πρότυπα του Αγγλικού δικαίου), την τυπολατρία και τα αδιέξοδα που δημιουργεί η αυστηρή τήρηση του γράμματος του νόμου και παράλληλα ακολουθεί τους ήρωες, στο σαλόνι του σπιτιού τους, ή στο εστιατόριο, το θέατρο, τις πλατείες και τις παιδικές χαρές και τους ακούει να συζητούν για τα δικά τους προβλήματα, αποστασιοποιημένους από το κύριο θέμα της δίκης.
Ενδιαφέρουσα ταινία. Βλέπεται και σαν κοινωνικό ντοκιμαντέρ με υπόθεση.

Σκηνοθεσία: Τσαϊτάνια Ταμάν
Παίζουν: Ούσα Μπάνε, Βιβέκ Κομπέρ, Πράντεεπ Γιόσι, Γκεταλγιανί Κουλκαρνί, Σιρίς Παουάρ, Βίρα Σάθινταρ
Προβάλλεται από 29/10/15